Ψαρονέφρι με Σως Κρασιού και Πουρέ Γλυκοπατάτας

  • 15 λεπτά προετοιμασίας και 1 ώρα μαγείρεμα

    Χρόνος Εκτέλεσης

  • δύσκολη συνταγή

    Βαθμός Δυσκολίας

  • 4-6

    Μερίδα/ες

Έχετε καλεσμένους και θέλετε να κάνετε μια συνταγή που είναι γκουρμέ αλλά όχι πολύ δύσκολη; Τότε αυτή η συνταγή είναι για εσάς! Η διακριτική γεύση που έχει το χοιρινό ψαρονέφρι παντρεύεται με τα λεπτά και εκλεπτυσμένα αρώματα του κόκκινου κρασιού και όλη αυτή η έκρηξη γεύσης συνοδεύεται από το νόστιμο και ελαφρώς γλυκό πουρέ γλυκοπατάτας. Προσοχή πρέπει να δώσετε στο ψήσιμο του κρέατος, στο δέσιμο της σάλτσας και στην παρασκευή του πουρέ. Το μόνο που χρειάζεστε για να ολοκληρώσετε το πιάτο είναι ένα ποτήρι κόκκινο κρασί.

Συστατικά

Αρωματική, Χωρίς γλουτένη

  • 3 ψαρονέφρια (βάρους περίπου 400 γρ. το καθένα)
  • 2 κ.γλ. αποξηραμένο φασκόμηλο Ήλιος
  • 1 κ.γλ. αποξηραμένο θυμάρι Ήλιος
  • Αλάτι Καπνιστό Κύπρου Ήλιος
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ. βούτυρο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κούπα κόκκινο ξηρό κρασί
  • 1 κ.γλ μουστάρδα Ντιζόν
  • 200 ml ζωμός βοδινού
  • 800 γρ. γλυκοπατάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κομμάτια
  • 3 κ.σ. βούτυρο
  • 2 κ.γλ. θυμάρι Ήλιος
  • Αλάτι Ιμαλαΐων Ήλιος
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Ξεκινάμε τη συνταγή μας με τον πουρέ γλυκοπατάτας. Βάζουμε μπόλικο νερό να βράσει. Μόλις βράσει, προσθέτουμε τα κομμάτια της γλυκοπατάτας μας για περίπου 40-45’, μέχρι να μαλακώσουν και να τρυπιούνται άνετα με ένα πηρούνι. Τις σουρώνουμε και τις λιώνουμε είτε με την κουτάλα του πουρέ είτε στο μίξερ. Επιστρέφουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το βούτυρο, το θυμάρι, αλάτι Ιμαλαΐων και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
  2. Αφού έχουν περάσει 30 λεπτά από τότε που ξεκινήσαμε να βράζουμε τις γλυκοπατάτες, φτιάχνουμε το ψαρονέφρι. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200C. Απλώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα. Σε μπωλ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το καπνιστό αλάτι, το φασκόμηλο και το θυμάρι. Σκουπίζουμε τα φιλέτα ψαρονέφρι με μια πετσέτα και τα αλείφουμε με το μείγμα ελαιόλαδου-μυρωδικών από όλες τις πλευρές. Τα βάζουμε στο ταψί και ψήνουμε για 20-25’. Το ψαρονέφρι δεν πρέπει να είναι καθόλου ροζ μέσα αλλά πρέπει να έχει κρατήσει τους χυμούς του και να μην έχει στεγνώσει. Βάζουμε σε πιάτο και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Αφήνουμε για 10’ το κρέας να ξεκουραστεί.
  3. Όσο ξεκουράζεται το κρέας ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 2 κ.σ. βούτυρο να λιώσει. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σωτάρουμε μέχρι να μαλακώσει και να αρχίσει να καραμελώνει. Προσθέτουμε το κρασί και το αφήνουμε να μαγειρευτεί για 5-7’. Προσθέτουμε και το ζωμό βοδινού και τη μουστάρδα και σιγομαγειρεύουμε ανακατεύοντας κατά διαστήματα για 6-10’, μέχρι να μειωθεί η σάλτσα στο μισό και να πήξει. Αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να γυαλίσει η σάλτσα και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  4. Κόβουμε τα φιλέτα ψαρονέφρι σε φέτες και τις σερβίρουμε σε πιάτα. Τις περιχύνουμε με τη σάλτσα. Συνοδεύουμε με τον πουρέ γλυκοπατάτας και με ένα φρουτώδες κόκκινο κρασί.


Σχετικά προϊόντα

Προσθέστε σχόλιο

Ποιο είναι το αθροισμα των 5 και 4?

Πίσω