Ψητό Χοιρινό Ρολό

  • 30 λεπτά προετοιμασίας και 1:30 ώρα μαγείρεμα

    Χρόνος Εκτέλεσης

  • μέτρια συνταγή

    Βαθμός Δυσκολίας

  • 6-8

    Μερίδα/ες

Μερικές φορές το να μετατρέψουμε ένα οικονομικό σχετικά κομμάτι κρέας σε κάτι νόστιμο και πρωτότυπο είναι δύσκολο. Αυτή η συνταγή, όμως, δεν έχει μεγάλο βαθμό δυσκολίας και δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις μαγειρικής. Για να δώσουμε μια γλυκύτητα και ωραία γεύση στο κατά τα άλλα αδιάφορο χοιρινό φιλέτο χρησιμοποιούμε μήλα και διάφορα αρωματικά. Το σιγανό ψήσιμο στο φούρνο εξασφαλίζει ότι θα έχουμε ένα μαλακό, ζουμερό ρολό που θα έχει διάφορα και διαφορετικά γευστικά επίπεδα και έτσι θα ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο!

Συστατικά

Χωρίς γλουτένη

  • 1,5-2 κιλά χοιρινό για ρολό
  • Αλάτι μπλε Περσίας Ήλιος
  • Μαύρο πιπέρι Ήλιος
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 3 μήλα, κομμένα σε μικρούς κύβους
  • 2 κλωνάρια σέλερυ, ψιλοκομμένα
  • 2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 1/2 κούπα χωριάτικο λουκάνικο, κομμένα σε μικρούς κύβους
  • 1 κούπα φρυγανισμένο τριμμένο ψωμί του τοστ
  • 1 κ.γλ. αποξηραμένο φασκόμηλο Ήλιος

Εκτέλεση

  1. Ζητάμε από το χασάπη να μας ανοίξει το χοιρινό σαν πεταλούδα, για να το ετοιμάσουμε ρολό. Επίσης, αφού το ανοίξει, του ζητάμε να το πλατύνει ελαφρά. Βάζουμε στον πάγκο μας ένα κομμάτι λαδόκολλα και πάνω της τοποθετούμε το ανοιγμένο χοιρινό. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220C.
  2. Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα τηγάνι. Μόλις λιώσει προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σέλερυ και τα τσιγαρίζουμε για 5’ μέχρι να αρχίσουν να καραμελώνουν. Προσθέτουμε και το λουκάνικο και αλατοπιπερώνουμε. Μαγειρεύουμε μέχρι το λουκάνικο να πάρει ωραίο χρώμα και να αρχίσει να γίνεται τραγανό το περίβλημά του. Προσθέτουμε τα μήλα και το φασκόμηλο και μαγειρεύουμε για άλλα 2’ ανακατεύοντας. Αφαιρούμε από τη φωτιά και ρίχνουμε στο μείγμα και το φρυγανισμένο ψωμί του τοστ. Ανακατεύουμε καλά.
  3. Φέρνουμε μπροστά μας το χοιρινό με την μακριά πλευρά προς το μέρος μας. Βάζουμε όλο το μείγμα στο κέντρο του χοιρινού και το απλώνουμε με ένα κουτάλι να καλύψει όλη την επιφάνεια του χοιρινού, αφήνοντας κενό πάχους περίπου 2εκ (ένα δάχτυλο περίπου) σε όλες τις πλευρές. Τυλίγουμε προσεκτικά το χοιρινό σε ρολό προσέχοντας όσο μπορούμε να μην βγει η γέμιση έξω. Με σπάγκο μαγειρικής δένουμε πρώτα τις άκρες του ρολού για να μην μας ανοίξει. Βάζουμε σπάγκο και στο υπόλοιπο μέρος του ρολού ανά 3 δάχτυλα.
  4. Βάζουμε τη σχάρα του φούρνου στο μεσαίο ράφι και από κάτω βάζουμε ένα μεγάλο ταψί για να μαζεύουμε τα ζουμιά. Τοποθετούμε το ρολό με προσοχή στη σχάρα. Ψήνουμε αρχικά για 20’. Στην συνέχεια χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170C και ψήνουμε για 45’-1 ώρα μέχρι το χοιρινό να ψηθεί καλά και να μην είναι ροζ στο κέντρο του. Βγάζουμε από το φούρνο και το βάζουμε σε πιάτο. Το καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 10’. Κόβουμε σε ωραίες φέτες και σερβίρουμε με βραστά λαχανικά και ρύζι.

Σχετικά προϊόντα

Προσθέστε σχόλιο

Υπολογίστε το 2 συν 8.

Πίσω