Το Όξινο ανθρακικό νάτριο, που αναφέρεται ως «σόδα»  ή μαγειρική σόδα, χρησιμοποιείται κυρίως στο μαγείρεμα (ψήσιμο), ως διογκωτικός παράγοντας. Αντιδρά με όξινα συστατικά, γάλα, μέσα σε κουρκούτια ή ζύμες, απελευθερώνοντας διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο προκαλεί διαστολή του κουρκουτιού και σχηματίζει τη χαρακτηριστική υφή  σε τηγανίτες, κέικ, γρήγορα ψωμιά, το ψωμί σόδας, και άλλα φουρνιστά είδη και τηγανητά.

Διατίθεται στις παρακάτω συσκευασίες

Σόδα- Συσκευασίες
Κατεβάστε τη φόρμα παραγγελίας
Διαθέσιμες Συσκευασίες
ΣυσκευασίαΓραμμάρια
Φάκελο 20
Πλαστικό 100, 350
Επαγγ. Φάκελο 250, 1.000
Επαγγ. Πλαστικό 610
Συστατικά / Χαρακτηριστικά

Χρησιμοποιείται κυρίως στο ψήσιμο, σε ζύμες και κουρκούτια ως διογκωτικός παράγοντας. Επίσης ως καθαριστικό και λευκαντικό. (βλ. αναλυτικό κείμενο στην ίδια σελίδα)

Περισσότερες πληροφορίες για τη σόδα

Όταν ανακατέψτε τη σόδα, το όξινο συστατικό και το υγρό θα πάρετε φυσαλίδες αερίου διοξειδίου του άνθρακα. Η αντίδραση γίνεται άμεσα με το κτύπημα του κουρκουτιού ή της ζύμης, οπότε αν αφήσετε σε αναμονή τη ζύμη που περιέχει μαγειρική σόδα το διοξείδιο του άνθρακα θα διαλυθεί και η συνταγή σας θα αποτύχει. Οι φυσαλίδες αερίου ανεβαίνουν με τη ζέστη του φούρνου και φουσκώνουν το υλικό της ζύμης, δίνοντάς σας ένα αφράτο ψωμί ή ελαφριά cookies.

 

Για τραγανό κοτόπουλο. Τρίβετε το δέρμα του κοτόπουλου με μαγειρική σόδα πριν από το μαγείρεμα θα κρατήσει το δέρμα καθαρό και διατηρήσει την υγρασία στο κοτόπουλο. Πασπαλίζουμε το κοτόπουλο με μια μικρή ποσότητα μαγειρικής σόδας και τρίβουμε το κοτόπουλο πριν τα καρυκεύματα.

Λεύκανση Λαχανικών.

Το κουνουπίδι μπορεί να εμφανίζει κίτρινα σημάδια όταν μαγειρεύεται σε σκληρό νερό. Προσθέστε λίγο μαγειρική σόδα στο νερό που βράζει λίγο πριν από το μαγείρεμα κρατά το λαχανικό λευκό. Το καλαμπόκι επίσης θα δείχνει πιο λαμπερό αν προσθέσετε μια πρέζα μαγειρική σόδα στο νερό που το μαγειρεύετε.

Η μαγειρική σόδα, κατέχει μια θέση σχεδόν σε κάθε κουζίνα, είτε πρόκειται για τη διατήρηση του ψυγείου σας χωρίς μυρωδιές ή για καθάρισμα κατσαρολικών από καμένα φαγητά. Η Σόδα εξουδετερώνει οξέα, μαλακώνει το νερό, παρέχει ένα ήπιο λειαντικό για τον καθαρισμό και απορροφά τις οσμές.

Συνταγές που χρησιμοποιούν σόδα

Πίσω