Αλμυρές τηγανίτες με βασιλικό και φέτα

  • 5 λεπτά προετοιμασία & 20-30 λεπτά μαγείρεμα

    Χρόνος Εκτέλεσης

  • εύκολη συνταγή

    Βαθμός Δυσκολίας

  • 4

    Μερίδα/ες

Αρχαιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι η τηγανίτα, ή αλλιώς pancake, είναι ίσως η παλαιότερη και πιο διαδεδομένη τροφή ακόμα και των προϊστορικών χρόνων. Στην Αρχαία Ελλάδα έφτιαχναν τηγανίτες, ή αλλιώς τηγανίες, με αλεύρι σίτου, ελαιόλαδο, μέλι και γάλα οι οποίες αποτελούσαν πρωινό γεύμα, ενώ στην Αρχαία Ρώμη τις αποκαλούσαν alia dulcia, που σήμαινε «αλά γλυκά». Και οι δύο παρασκευές ήταν πολύ διαφορετικές από τις σημερινές τηγανίτες. Οι τηγανίτες μπορούν να καταναλωθούν και γλυκές, συνήθως ως πρωινό, αλλά και αλμυρές, ως ένα ελαφρύ γεύμα.

Συστατικά

Αρωματική

  • Λίγο ελαιόλαδο για το τηγάνι
  • 2 αυγά, ελαφρά χτυπημένα
  • 160 ml γάλα πλήρες, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 130 αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1κ.γλ. μπέικιν πάουντερ Ήλιος
  • 130 γρ. λιαστές ντομάτες, κομμένες
  • 170 γρ. φέτα σπασμένη σε κομμάτια
  • 100 γρ. ανθότυρο, τριμμένο με το χέρι
  • 70 γρ. ροδέλες ελιάς
  • 2 κ.σ. αποξηραμένος βασιλικός Ήλιος
  • Αλάτι
  • Πιπέρι σπαστό Ηλιος

Εκτέλεση

  1. Σε μπωλ, χτυπάμε τα αυγά με το γάλα να ενωθούν. Σε άλλο μπωλ βάζουμε όλο το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ, ανακατεύουμε και με το χέρι μας κάνουμε μια γούβα στο κέντρο του. Ρίχνουμε εκεί το μείγμα των αυγών και του γάλακτος και ανακατεύουμε με κουτάλι μέχρι απλά να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε τις λιαστές ντομάτες, τη φέτα, το ανθότυρο, τις ροδέλες ελιάς και τον αποξηραμένο βασιλικό. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

     

  2. Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι. Απλώνουμε στην επιφάνειά του λίγο λάδι. Μόλις το τηγάνι ζεσταθεί καλά, βάζουμε 1 κουτάλα από το μείγμα. Μαγειρεύουμε για περίπου 3 λεπτά μέχρι να δούμε να σχηματίζονται στην επιφάνεια της τηγανίτας φουσκάλες. Παίρνουμε μια σπάτουλα και γυρνάμε την τηγανίτα από την άλλη πλευρά για να ψηθεί. Μεταφέρουμε σε πιάτο και καλύπτουμε με μια πετσέτα για να διατηρηθεί ζεστή. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για κάθε επόμενη τηγανίτα μέχρι να τελειώσει το μείγμα, αλείφοντας κάθε φορά το τηγάνι μας με λίγο λάδι.

Σχετικά προϊόντα

Προσθέστε σχόλιο

Υπολογίστε το 1 συν 5.

Πίσω