Φαλάφελ με Σως Ταχίνι

  • ένα βράδυ προετοιμασίας και 20 λεπτά μαγείρεμα

    Χρόνος Εκτέλεσης

  • εύκολη συνταγή

    Βαθμός Δυσκολίας

  • 4

    Μερίδα/ες

Το φαλάφελ είναι ένας ψευτοκεφτές, βασικό συστατικό του οποίου είναι τα ρεβίθια, ή η φάβα ή και τα δύο. Παραδοσιακά σερβίρεται με αραβική πίτα, ενώ συνοδευτικά μπορούν να είναι το ταχίνι, το χούμους και τηγανητή μελιτζάνα. Η προέλευση των φαλάφελ δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει και παραμένει πεδίο αντίθετων απόψεων. Σύμφωνα με μια γνωστή θεωρία, τα φαλάφελ τα πρωτοέφτιαξαν οι Αιγύπτιοι και από εκεί εξαπλώθηκαν σε όλη τη Μέση Ανατολή. Στην περιοχή, δε, του Λεβάντε αντικατέστησαν τη φάβα που χρησιμοποιούσαν οι Αιγύπτιοι με ρεβίθια. Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι η ιστορία των φαλάφελ μπορεί να φτάνει ακόμα και μέχρι την Αίγυπτο των Φαραώ. Πλέον αποτελεί αγαπημένο φαγητό όχι μόνο της Μέσης Ανατολής αλλά και ολόκληρου του κόσμου. Η θρεπτική αξία των φαλάφελ είναι υψηλή, αν και το ποσοστό λιπαρών που περιέχει αυξάνεται λόγω του τηγανίσματός τους. Για να μειωθούν τα λιπαρά, τα φαλάφελ μπορούν να ψηθούν και στο φούρνο.

Συστατικά

Αρωματική, Κατάλληλη για χορτοφάγους και για vegan

  • 400 γρ. ρεβίθια, τα οποία τα έχουμε μουλιάσει από το προηγούμενο βράδυ
  • 1/2 κ.γλ. σκόρδο Ήλιος
  • 1 κ..σ. αποξηραμένο κρεμμύδι Ήλιος
  • 2-3 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • 2 κ.γλ. κύμινο Ήλιος
  • 2 κ.γλ. κόλιανδρος Ήλιος
  • 1/2 -1 κ.γλ. τσίλι Ήλιος
  • Λάδι για το τηγάνισμα

Για τη σως ταχίνι

  • 4 κ.σ. ταχίνι
  • Χυμός από 1 λεμόνι
  • 2 κ.σ. νερό

Εκτέλεση

  1. Στραγγίζουμε και ξεπλένουμε τα ρεβίθια. Τα στεγνώνουμε καλά με μια πετσέτα για να φύγει η πολλή υγρασία. Τα βάζουμε σε ένα πολυμίξερ και τα χτυπάμε μέχρι να λιώσουν ελαφρά. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα χτυπάμε μέχρι να μοιάζουν με θρυμματισμένη ψίχα ή μέχρι να πολτοποιηθούν τελείως, ανάλογα με τις προτιμήσεις μας. Σχηματίζουμε κεφτέδες διαμέτρου 8 εκατοστών και πάχους 1,5 εκ. Ζεσταίνουμε το λάδι και τηγανίζουμε σε δόσεις μέχρι τα φαλάφελ να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.

     

  2. Για της σως ταχίνι, βάζουμε το ταχίνι και το χυμό λεμονιού σε μπωλ και ανακατεύουμε. Αρχίζουμε και προσθέτουμε το νερό μέχρι να έχουμε μια παχύρρευστη σως. Σερβίρουμε τα φαλάφελ μας με της σως ταχίνι, αραβικές πίτες, ντομάτα σε φέτες, μαρούλι και, αν θέλουμε, τηγανητή μελιτζάνα.

Σχετικά προϊόντα

Προσθέστε σχόλιο

Προσθέστε 6 με 3.

Πίσω