Φοκάτσια με Δεντρολίβανο και χοντρό αλάτι

  • 2 ώρες προετοιμασία & 20-30 λεπτά μαγείρεμα 

    Χρόνος Εκτέλεσης

  • εύκολη συνταγή

    Βαθμός Δυσκολίας

  • 4

    Μερίδα/ες

Η φοκάτσια (focaccia) είναι ένα είδος επίπεδου ιταλικού ψωμιού. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συνοδευτικό σε μια πληθώρα πιάτων, να αποτελέσει τη βάση για μια πρωτότυπη πίτσα ή ακόμα και να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή σάντουιτς. Η βασική συνταγή θεωρείται από αρκετούς ότι προέρχεται είτε από τους Ετρούσκους είτε από τους αρχαίους Έλληνες, αν και πλέον πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες της στην κουζίνα της Λιγουρίας. Αν και χρονοβόρα στην προετοιμασία της, είναι εντούτοις εύκολη στην παρασκευή της, ενώ μπορεί να καταναλωθεί τόσο ζεστή όσο και σε θερμοκρασία δωματίου, καθιστώντας την έτσι ένα νόστιμο σνακ για τη δουλειά ή το σχολείο.

Συστατικά

Αρωματική, Κατάλληλη για χορτοφάγους και vegan, Χωρίς γλουτένη

  • 500 γρ. σκληρό αλεύρι
  • 2 κ.γλ. αλάτι
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (7 γρ)
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 300 ml χλιαρό νερό
  • 1-2 κ.γλ. αποξηραμένη ρίγανη Ήλιος
  • 1-2 κ.γλ. αποξηραμένο δεντρολίβανο Ήλιος
  • Χοντρό αλάτι για πασπάλισμα Ιμαλαΐων ή θαλασσινό ή μπλε Περσικό
  • ταψάκι 35Χ25 εκ

Εκτέλεση

  1. Σε κάδο του μίξερ (ή σε μπωλ) ανακατεύουμε τη μαγιά με 50 ml από το νερό που έχουμε και αφήνουμε για περίπου 10 λεπτά. Προσθέτουμε το αλεύρι, το λάδι και το αλάτι και χτυπάμε με το γάντζο. Στη συνέχεια προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή και ελαστική και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα, για περίπου 10 λεπτά. Αν δεν έχουμε μίξερ, μπορούμε να ζυμώσουμε και με το χέρι για περίπου 15 λεπτά.

  2. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ελαφρά λαδωμένο μπωλ, σκεπάζουμε και την αφήνουμε να διπλασιαστεί (θα χρειαστεί περίπου 1 ώρα). Όταν φουσκώσει, λαδώνουμε ελαφρά ένα ταψάκι 35x25 εκ. και μεταφέρουμε τη ζύμη στο ταψί. Την ανοίγουμε με το χέρι μας μέχρι να καλύψει όλο το ταψί. Σκεπάζουμε το ταψί με πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει για άλλη 1 ώρα περίπου. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.

  3. Με το δάχτυλό μας, πιέζουμε το ζυμάρι σε διάφορα σημεία για να κάνει βαθουλώματα. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με λίγο ελαιόλαδο, τη ρίγανη, το δεντρολίβανο και το χοντρό αλάτι. Ψήνουμε για 20-25 λεπτά, μέχρι η επιφάνεια να πάρει ωραίο χρώμα και η φοκάτσια να έχει φουσκώσει. Σερβίρεται ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Σχετικά προϊόντα

Προσθέστε σχόλιο

Υπολογίστε το 5 συν 2.

Πίσω