Η φοκάτσια (focaccia) είναι ένα είδος επίπεδου ιταλικού ψωμιού. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συνοδευτικό σε μια πληθώρα πιάτων, να αποτελέσει τη βάση για μια πρωτότυπη πίτσα ή ακόμα και να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή σάντουιτς. Η βασική συνταγή θεωρείται από αρκετούς ότι προέρχεται είτε από τους Ετρούσκους είτε από τους αρχαίους Έλληνες, αν και πλέον πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες της στην κουζίνα της Λιγουρίας. Αν και χρονοβόρα στην προετοιμασία της, είναι εντούτοις εύκολη στην παρασκευή της, ενώ μπορεί να καταναλωθεί τόσο ζεστή όσο και σε θερμοκρασία δωματίου, καθιστώντας την έτσι ένα νόστιμο σνακ για τη δουλειά ή το σχολείο.