Μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας και πετιμέζι

  • 15 λεπτά προετοιμασία και 45-60 λεπτά μαγείρεμα

    Χρόνος Εκτέλεσης

  • εύκολη

    Βαθμός Δυσκολίας

  • 4

    Μερίδα/ες

Το πετιμέζι είναι το προϊόν που προκύπτει αφού ο μούστος των σταφυλιών βράσει για πολλές ώρες μέχρι να γίνει σκουρόχρωμος και σιροπιαστός. Διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η γεύση του πετιμεζιού είναι γλυκιά, πλούσια, σύνθετη, με κάποιους πικρούς τόνους. Μαζί με το μέλι, είναι ένα τέλειο υποκατάστατο της ζάχαρης και σαφώς πιο υγιεινό. Χρησιμοποιείται τόσο στη ζαχαροπλαστική, όσο και στη μαγειρική.

Συστατικά

Αρωματική, Κατάλληλη για χορτοφάγους και για vegan

  • 500 γρ μακαρόνια
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 800 γρ. τριμμένη ντομάτα σε κονσέρβα
  • 1/4 -1/2 κ.γλ. μπούκοβο καυτερό
  • 1 κ.γλ. ξύδι μπαλσάμικο
  • 2 κ.σ. πετιμέζι
  • 1 κ.γλ. αποξηραμένος βασιλικός Ήλιος
  • 5 λιαστές ντομάτες, χοντροκομμένες
  • Αλάτι Κόκκινο Χαβάης
  • Αλάτι για το βράσιμο των ζυμαρικών
  • Φρεσκοτριμμένο ανάμεικτο πιπέρι Ήλιος

Εκτέλεση

  1. Ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Το σωτάρουμε μέχρι να αρχίσει να καραμελώνει. Προσθέτουμε τις λιαστές ντομάτες και σωτάρουμε για 2 λεπτά. Βάζουμε στην κατσαρόλα και την τριμμένη ντομάτα, το μπούκοβο, το μπαλσάμικο, το πετιμέζι,  τον αποξηραμένο βασιλικό το κόκκινο αλάτι Χαβάης Ήλιος και πιπέρι. Μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά για περίπου 45 λεπτά μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά και να συμπυκνωθεί η σάλτσα μας.
  2. Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό μέχρι να γίνουν al dente, για περίπου 8-10 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμα, τα σουρώνουμε και τα προσθέτουμε στη σάλτσα. Ανακατεύουμε πολύ καλά και σερβίρουμε με έξτρα φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Σχετικά προϊόντα

Προσθέστε σχόλιο

Ποιο είναι το αθροισμα των 7 και 1?

Πίσω