Πατάτες Μπράβας (Patatas Bravas)

  • 10 λεπτά προετοιμασία και 30 λεπτά μαγείρεμα

    Χρόνος Εκτέλεσης

  • εύκολη

    Βαθμός Δυσκολίας

  • 6 (ως ορεκτικό)

    Μερίδα/ες

Οι πατάτες μπράβας (patates bravas) είναι πιάτο που σερβίρεται στην Ισπανία, συνήθως ως ορεκτικό (tapas) σε μπαρ. Χαρακτηριστικό της σάλτσας bravas είναι η κάπως πικάντικη γεύση της χάρη στην pimentón picante (ένα είδος καπνιστής και καυτερής πάπρικας), στο τσίλι και στο πιπέρι καγιέν. Στις περιοχές της Βαλένθια και της Καταλονίας, οι πατάτες μπράβας σερβίρονται παραδοσιακά με σάλτσα αϊόλι, η οποία μπορεί να αντικατασταθεί με μαγιονέζα.

Συστατικά

Καυτερή, Κατάλληλη για χορτοφάγους και για vegan

  • 750 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε μικρούς κύβους
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • 300 γρ. ντομάτα τριμμένη (κονσέρβας ή φρέσκια)
  • 1 κ.σ. πελτές ντομάτας
  • 3 κ.σ. λάδι
  • 2 κ.γλ. πάπρικα καυτερή Ήλιος
  • 1 φύλλο δάφνης Ήλιος
  • 1/2 κ.γλ. τσίλι Ήλιος
  • 3 κ.σ. ξύδι από κόκκινο κρασί

Εκτέλεση

  1. Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε τις 3 κ.σ. λάδι. Μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τον σωτάρουμε για 1-2 λεπτά για να βγάλει τα αρώματα και τις γεύσεις του. Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, την πάπρικα, το φύλλο δάφνης και το τσίλι και σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να μειωθεί η σάλτσα κατά τα δύο τρίτα περίπου. Προσθέτουμε το ξύδι και αποσύρουμε από τη φωτιά.

     

  2. Στο μεταξύ, σε μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνουμε το μισό λάδι. Μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε τις μισές πατάτες και προσπαθούμε να είναι σε μια στρώση. Τηγανίζουμε για περίπου 15 λεπτά μέχρι να χρυσίσουν από όλες τις πλευρές και να μαγειρευτούν. Τις αφαιρούμε και τις βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για τις υπόλοιπες πατάτες με το λάδι που έχει απομείνει. Βάζουμε τις πατάτες σε πιατέλα και τις περιχύνουμε με τη σάλτσα και, αν θέλουμε, προσθέτουμε αϊόλι ή μαγιονέζα. Σερβίρουμε ζεστές.

Σχετικά προϊόντα

Προσθέστε σχόλιο

Ποιο είναι το αθροισμα των 7 και 3?

Πίσω