• 10 λεπτά προετοιμασίας και 20 λεπτά μαγείρεμα

    Χρόνος Εκτέλεσης

  • εύκολη συνταγή

    Βαθμός Δυσκολίας

  • 2

    Μερίδα/ες

Η λέξη «κάρδαμο» προέρχεται από τη Λατινική λέξη «cardamomum» που με τη σειρά του είναι η λατικοποιημένη μορφή του ελληνικού «καρδάμωμον». Σήμερα το κάρδαμο θεωρείται το τρίτο πιο ακριβό μπαχαρικό στον κόσμο μετά τη βανίλια και το σαφράν. Υπάρχουν δύο τύποι κάρδαμου: το γνήσιο ή πράσινο κάρδαμο και το μαύρο κάρδαμο. Και τα δύο χρησιμοποιούνται ως καρυκεύματα στη μαγειρική. Ο μεγαλύτερος παραγωγός κάρδαμου στον κόσμο είναι η Γουατεμάλα και ακολουθεί η Ινδία.

Συστατικά

Αρωματική, Κατάλληλη για χορτοφάγους

  • 40 γρ. βούτυρο
  • 160 ρύζι μπασμάτι, που το έχουμε ξεπλύνει
  • 320 ml νερό
  • 3-4 στήμονες σαφράν (Κρόκος Κοζάνης)
  • 3 σπόροι κάρδαμου Ήλιος
  • 1 ξυλάκι κανέλλα Ήλιος
  • 2 κ.σ. ξανθιές σταφίδες

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε σε κατσαρόλα το βούτυρο να λιώσει. Μόλις λιώσει, προσθέτουμε το ρύζι και σωτάρουμε ανακατεύοντας. Μόλις το ρύζι αρχίσει να γίνεται διάφανο, προσθέτουμε το νερό, τον κρόκο Κοζάνης, τους σπόρους κάρδαμου, το ξυλάκι κανέλλας και τις σταφίδες και ανακατεύουμε μέχρι ο κρόκος να δώσει σε όλο το μείγμα το χρώμα του. Μόλις πάρει μια βράση, ελαττώνουμε τη θερμοκρασία, κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε να μαγειρευτεί μέχρι το ρύζι να απορροφήσει όλο το νερό. Μόλις γίνει αυτό, δοκιμάζουμε να δούμε αν το ρύζι είναι έτοιμο. Αν δεν είναι, προσθέτουμε λίγο ακόμα καυτό νερό. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε σκεπασμένη για 5 λεπτά. Αφαιρούμε το καπάκι και με ένα πιρούνι αφρατεύουμε καλά το ρύζι. Σερβίρουμε με κρέας ή κοτόπουλο ή ακόμα και ως κύριο γεύμα! 

Σχετικά προϊόντα

Προσθέστε σχόλιο

Προσθέστε 2 με 8.

Πίσω