Σαλάτα φακές με Λιαστές Ντομάτες και Χαλούμι

  • 40 λεπτά προετοιμασία και 15 λεπτά μαγείρεμα

    Χρόνος Εκτέλεσης

  • εύκολη

    Βαθμός Δυσκολίας

  • 4

    Μερίδα/ες

Οι φακές αποτελούν μέρος της διατροφής των ανθρώπων ήδη από τα Νεολιθικά χρόνια. Σύμφωνα με αρχαιολογικά ευρήματα, καταναλώνονταν μέχρι και 9.500 με 13.000 χρόνια πριν. Οι φακές περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά, ενώ έχουν το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό πρωτεΐνης από όλα τα όσπρια. Στην Ελλάδα καταναλώνονται κυρίως ως σούπα, αλλά τα τελευταία χρόνια η χρήση τους στις σαλάτες γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής.

Συστατικά

Κατάλληλη για χορτοφάγους

  • 500 γρ. φακές (ψιλές ή χοντρές)
  • 1 κρεμμύδι, κομμένο στα 4
  • 2 φύλλα δάφνης ‘Ηλιος
  • 16 λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες
  • 200 γρ. σπανάκι baby, χοντροκομμένο
  • 4 φέτες χαλούμι
  • 8 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 4 κ.σ. μπαλσάμικο
  • 1 κ.σ. μέλι
  • Αλάτι και Πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Σε κατσαρόλα, βάζουμε νερό. Μόλις βράσει προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα φύλλα δάφνης και τις φακές και βράζουμε για 35-40 λεπτά. Οι φακές πρέπει να «κρατάνε» λίγο. Τις σουρώνουμε και εάν θέλουμε τις κρυώνουμε κάτω από τρεχούμενο νερό.
  2. Σε μπωλ βάζουμε τις φακές, τις λιαστές ντομάτες και το σπανάκι, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Σε ένα μικρό μπωλ, βάζουμε το λάδι, το μπαλσάμικο και το μέλι και ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα σύρμα. Προσθέτουμε τη βινεγκρέτ στη σαλάτα και ανακατεύουμε.
  3. Αλείφουμε με λάδι το χαλούμι και βάζουμε ένα τηγάνι να ζεσταθεί πολύ καλά. Μόλις ζεσταθεί, το βάζουμε στο τηγάνι και αφήνουμε να πάρει ωραίο χρυσαφί χρώμα από τη μια πλευρά. Με σπάτουλα, αναποδογυρίζουμε τις φέτες και περιμένουμε να χρυσίσει και η άλλη πλευρά. Μοιράζουμε τη σαλάτα σε πιάτα και πάνω στην κάθε μερίδα βάζουμε από μια φέτα χαλούμι.

Σχετικά προϊόντα

Προσθέστε σχόλιο

Ποιο είναι το αθροισμα των 2 και 3?

Πίσω