• 15 λεπτά προετοιμασίας και 45-60 λεπτά μαγείρεμα

    Χρόνος Εκτέλεσης

  • εύκολη συνταγή

    Βαθμός Δυσκολίας

  • 4

    Μερίδα/ες

Κατά το Μεσαίωνα, το μοσχοκάρυδο ήταν ένα πολύ ακριβό και πολύτιμο μπαχαρικό το οποίο χρησιμοποιούνταν ως αρωματική ύλη και φάρμακο. Η ζήτηση και η τιμή του αυξήθηκαν κατακόρυφα όταν ξέσπασε η πανούκλα στην Ευρώπη κατά τους Ελισαβετιανούς χρόνους. Για πολλά χρόνια και μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα, μοναδικό μέρος παραγωγής του μοσχοκάρυδου ήταν το νησάκι Μπάντα στην Ινδονησία, το οποίο γνώρισε πολλούς κατακτητές που ήθελαν να αποκτήσουν τον έλεγχο της παραγωγής και του εμπορίου του. Το μοσχοκάρυδο, όταν καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες, δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα. Σε μεγάλες, όμως, δόσεις μπορεί να έχει ψυχοδραστικές συνέπειες και να προκαλέσει δηλητηρίαση. Στη μαγειρική πρέπει να χρησιμοποιείται πολύ λίγο αλλιώς πικρίζει πολύ το φαγητό.

Συστατικά

Αρωματική

  • 650 γρ. φέτα, κομματιασμένη με τα χέρια
  • 650 ml γάλα
  • 6-7 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 4 αυγά μεγάλα, ελαφρά χτυπημένα
  • Μισή πράσινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
  • Αλάτι
  • Λευκό πιπέρι Ήλιος
  • 1/2 κ.γλ. μοσχοκάρυδο ‘Ηλιος
  • ταψάκι 23Χ30 εκ. ή στρογγυλό διαμέτρου 28 εκ

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Ζεσταίνουμε το γάλα σε μέτρια φωτιά. Μόλις ζεσταθεί και αρχίσουμε να βλέπουμε ατμούς προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να αρχίσει να πήζει το μείγμα. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο ακόμα σιμιγδάλι. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Ρίχνουμε το βούτυρο στο μείγμα και ανακατεύουμε να λιώσει.

     

  2. Προσθέτουμε τη φέτα και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε τα αυγά και την πιπεριά και ανακατεύουμε. Τέλος, ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο και αλατοπιπερώνουμε.

     

  3. Βουτυρώνουμε ελαφρά το ταψί και ρίχνουμε μέσα όλο το μείγμα. Ισιώνουμε λίγο με ένα κουτάλι και βάζουμε στο φούρνο. Ψήνουμε για περίπου 45’ μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια. Σημαντικό είναι να μην ανοίξουμε καθόλου το φούρνο κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 30’. Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα.

Σχετικά προϊόντα

Προσθέστε σχόλιο

Προσθέστε 8 με 8.

Πίσω