Μοσχάρι Ταζίν

  • 20 λεπτά προετοιμασία & 1,5 -2 ώρες μαγείρεμα

    Χρόνος Εκτέλεσης

  • μέτρια συνταγή

    Βαθμός Δυσκολίας

  • 4

    Μερίδα/ες

Το ταζίν (tajine) είναι ένα πήλινο μαγειρικό σκεύος με κωνικό καπάκι το οποίο χρησιμοποιείται στις χώρες της Βόρειας Αφρικής για την Παρασκευή φαγητών που έχουν ως βάση το κρέας, το κοτόπουλο ή το ψάρι που συνοδεύονται με αποξηραμένα φρούτα, λαχανικά, πολλά μπαχαρικά και, ενίοτε, και όσπρια. Το ταζίν έχει πια αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό από τις κατσαρόλες. Το πιο κοντινό σε αυτό το μαγειρικό σκεύος είναι η δικιά μας γάστρα, με τη διαφορά ότι το ταζίν ακουμπάει σε εστία φωτιάς ενώ η γάστρα μπαίνει σε φούρνο. Η λογική, όμως, μεταξύ των δύο είναι κοινή: μαγείρεμα του φαγητού στα δικά του υγρά. Πλέον ταζίν λέγονται τα φαγητά που παραδοσιακά μαγειρεύονται μέσα σε αυτό το σκεύος. Οπότε, όταν μαγειρεύετε ταζίν, να κλείνετε την κατσαρόλα με το καπάκι για να μην εξατμίζονται τα υγρά του φαγητού και να μην χάσετε τίποτα σε γεύση!

Συστατικά

Αρωματική, Καυτερή, Χωρίς γλουτένη

  • 800 γρ. μοσχάρι (κατά προτίμηση σπάλα), κομμένο σε μπουκιές
  • 2 κ.γλ. κύμινο Ήλιος
  • 2 κ.γλ. τριμμένος κόλιανδρος Ήλιος
  • 1 κ.γλ. τζίντζερ Ήλιος
  • 1 κ.γλ. κουρκουμάς Ήλιος
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 2 κ.σ. λάδι
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 φρέσκος ζωμός βοδινού ψυγείου
  • Νερό
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 400 γρ. δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσια
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 200 γρ. αμύγδαλο φιλέ, που το έχουμε καβουρδίσει ελαφρά

Εκτέλεση

  1.  Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε πολύ καλά  το κύμινο, τον κόλιανδρο, το τζίντζερ και τον κουρκουμά. Βάζουμε γάντια και προσθέτουμε το κρέας. Ανακατεύουμε πολύ καλά για να καλυφτεί από όλες τις πλευρές το κρέας. Σε αυτό το σημείο, το καλύτερο θα είναι να σκεπάσουμε το μπωλ με μια μεμβράνη και να αφήσουμε το κρέας στο ψυγείο για 2-3 ώρες προκειμένου να μαριναριστεί και να απορροφήσει τις γεύσεις και τα αρώματα των μπαχαρικών.
  2. Μόλις μαριναριστεί το κρέας, σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε μέχρι να αρχίσει να γίνεται διάφανο. Προσθέτουμε το κρέας και το τσιγαρίζουμε μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε το ξυλάκι κανέλας, το ζωμό, αλάτι και πιπέρι και ρίχνουμε νερό μέχρι να καλύψουμε τελείως το κρέας. Ελαττώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1-1:30 ώρα, μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Προσθέτουμε τα δαμάσκηνα, το μέλι, διορθώνουμε το αλάτι αν χρειάζεται και μαγειρεύουμε για ακόμα 30 λεπτά, μέχρι το κρέας να μαλακώσει τελείως και η σάλτσα να πήξει.
  3. Σερβίρουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με το καβουρδισμένο αμύγδαλο. Το συγκεκριμένο πιάτο ταιριάζει πολύ είτε με κους-κους είτε με ρύζι μπασμάτι.

Σχετικά προϊόντα

Προσθέστε σχόλιο

Ποιο είναι το αθροισμα των 6 και 9?

Πίσω