Το ταζίν (tajine) είναι ένα πήλινο μαγειρικό σκεύος με κωνικό καπάκι το οποίο χρησιμοποιείται στις χώρες της Βόρειας Αφρικής για την Παρασκευή φαγητών που έχουν ως βάση το κρέας, το κοτόπουλο ή το ψάρι που συνοδεύονται με αποξηραμένα φρούτα, λαχανικά, πολλά μπαχαρικά και, ενίοτε, και όσπρια. Το ταζίν έχει πια αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό από τις κατσαρόλες. Το πιο κοντινό σε αυτό το μαγειρικό σκεύος είναι η δικιά μας γάστρα, με τη διαφορά ότι το ταζίν ακουμπάει σε εστία φωτιάς ενώ η γάστρα μπαίνει σε φούρνο. Η λογική, όμως, μεταξύ των δύο είναι κοινή: μαγείρεμα του φαγητού στα δικά του υγρά. Πλέον ταζίν λέγονται τα φαγητά που παραδοσιακά μαγειρεύονται μέσα σε αυτό το σκεύος. Οπότε, όταν μαγειρεύετε ταζίν, να κλείνετε την κατσαρόλα με το καπάκι για να μην εξατμίζονται τα υγρά του φαγητού και να μην χάσετε τίποτα σε γεύση!