Τσίλι κον Κάρνε (Chilli con Carne)

  • 15 λεπτά προετοιμασία & 60-75 λεπτά μαγείρεμα

    Χρόνος Εκτέλεσης

  • εύκολη συνταγή

    Βαθμός Δυσκολίας

  • 4

    Μερίδα/ες

Το chilli con carne είναι ένα από τα πιο διάσημα πιάτα της μεξικάνικης κουζίνας. Ουσιαστικά σημαίνει «καυτερές πιπεριές (chilli) με κρέας (carne)». Είναι ένα πιάτο αρκετά καυτερό και αρωματικό, που θα μπει σίγουρα στις αγαπημένες σας συνταγές αν είστε φαν των καυτερών φαγητών. Μια πρώιμη συνταγή του chilli con carne εντοπίζεται στο 1850 η οποία χρησιμοποιούσε αποξηραμένο κρέας και αποξηραμένες πιπεριές τσίλι. Πλέον το chilli con carne θεωρείται το επίσημο πιάτο της πολιτείας Τέξας των Η.Π.Α. Οι ποσότητες των καυτερών μπαχαρικών που δίνονται στην παρούσα συνταγή μπορούν να αλλάξουν ανάλογα με τα γούστα.

Συστατικά

Καυτερή, Αρωματική

  • 500 γρ. άπαχος κιμάς
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1/4 κ.γλ. αποξηραμένο σκόρδο Ήλιος
  • 100 ml κόκκινο κρασί
  • 400 γρ. τριμμένη ντομάτα σε κονσέρβα
  • 2 κ.σ. πελτές ντομάτας
  • 1 κ.γλ. αποξηραμένη ρίγανη Ήλιος
  • 1-2 κ.γλ. μπούκοβο καυτερό Ήλιος
  • 1 ξύλο κανέλλας Ήλιος
  • 1 κ.γλ. κύμινο Ήλιος
  • 1 κ.γλ. κόλιανδρος Ήλιος
  • 1 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά ‘Ηλιος
  • 1 κ.γλ. ζάχαρη
  • 1 κύβος βοδινού
  • Αλάτι και μαύρο πιπέρι Ήλιος
  • 400 γρ. κονσέρβα κόκκινα φασόλια, πλυμμένα και στραγγισμένα

Εκτέλεση

  1. Ζεσταίνουμε το λάδι σε μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια θερμοκρασία. Μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι και σωτάρουμε μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα και να αρχίσει να καραμελώνει. Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τον σωτάρουμε για 2-3 λεπτά προκειμένου να δώσει περισσότερη ένταση στο φαγητό μας.

  2. Προσθέτουμε τον κιμά και τον σπάμε με μια κουτάλα. Θέλουμε ο κιμάς να πάρει ωραίο χρώμα. Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί για περίπου 3 λεπτά. Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, το σκόρδο, τη ρίγανη, το μπούκοβο, το ξύλο κανέλλας, το κύμινο, τον κόλιανδρο, την πάπρικα, τη ζάχαρη, τον κύβο βοδινού και αλατοπιπερώνουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για 45’- 1 ώρα μέχρι η σάλτσα να σφίξει και να μελώσει. Προσθέτουμε τα στραγγισμένα φασόλια και μαγειρεύουμε για άλλα 10 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 5 λεπτά προκειμένου να ανακατευτούν οι γεύσεις και τα αρώματα.

  3. Σερβίρουμε με τορτίγιες, ρύζι, γιαούρτι και αβοκάντο ως συνοδευτικά.

Tips & πληροφορίες για τη συνταγή

Για να γίνει πιο χρωματιστό αλλά και πιο ανάλαφρο το πιάτο, προσθέτετε αν θέλετε κόκινες και πράσινες πιπεριές και σέλερυ ψιλοκομμένο και τα ρίχνετε στον κιμά μαζί με την τομάτα.

Σχετικά προϊόντα

Προσθέστε σχόλιο

Υπολογίστε το 8 συν 9.

Πίσω