Χταπόδι Κοκκινιστό με Κοφτό Μακαρονάκι

  • 20 λεπτά προετοιμασίας και 1:30-2 ώρες μαγείρεμα

    Χρόνος Εκτέλεσης

  • μέτρια συνταγή

    Βαθμός Δυσκολίας

  • 4

    Μερίδα/ες

Το χταπόδι κοκκινιστό είναι ένα από τα πιο νόστιμα νηστίσιμα φαγητά και όχι μόνο! Για διευκόλυνση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένο χταπόδι. Αν το φτιάξετε καλοκαίρι, προτιμήστε τις φρέσκιες ντομάτες έναντι της κονσέρβας, ενώ αν το φτιάξετε χειμώνα προτιμήστε την κονσέρβα ντομάτας. Εκτός από κοφτό μακαρονάκι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κριθαράκι.

Συστατικά

Αρωματική, Κατάλληλη για χορτοφάγους

  • 2 κιλά χταπόδι
  • 2 φύλλα δάφνης Ήλιος
  • 6 κόκκους μπαχάρι Ήλιος
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 κ.σ. πελτές ντομάτας
  • 1 κονσέρβα ψιλοκομμένη ή τριμμένη ντομάτα
  • 100 ml κόκκινο κρασί
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 1 πακέτο κοφτό μακαρονάκι

Εκτέλεση

  1. Σε  μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το χταπόδι, τα φύλλα δάφνης, τους κόκκους μπαχάρι και 100 ml νερό. Δεν χρειαζόμαστε περισσότερο νερό γιατί το χταπόδι θα βγάλει, καθώς μαγειρεύεται, τα δικά του υγρά. Φέρνουμε σε βρασμό. Μόλις πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και βράζουμε μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι, για 30-40’. Μόλις μαλακώσει το χταπόδι, το αφαιρούμε από τη φωτιά και κόβουμε τα πλοκάμια του σε κομμάτια. Τη σακούλα του χταποδιού δεν την χρειαζόμαστε. Σουρώνουμε το ζωμό που έχει μείνει και τον κρατάμε.
  2. Σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι. Τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια μέχρι να αρχίσουν να καραμελώνουν. Προσθέτουμε τον πελτέ και τον τσιγαρίζουμε για 2’. Προσθέτουμε και τα κομμένα πλοκάμια και τα σωτάρουμε για 3’. Σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί σχεδόν το μισό κρασί, προσθέτουμε και το ζωμό που έχουμε κρατήσει, τη ντομάτα και αλατοπιπερώνουμε. Μόλις το φαγητό πάρει μια βράση, ελαττώνουμε τη θερμοκρασία και μαγειρεύουμε για 20-25’, μέχρι να πήξει η σάλτσα.
  3. Όσο μαγειρεύεται το χταπόδι με τη σάλτσα ντομάτας, ετοιμάζουμε το κοφτό μακαρονάκι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα σουρώνουμε και τα ανακατεύουμε με το χταπόδι και τη σάλτσα. Σερβίρουμε σε πιάτα τρίβοντας από πάνω μαύρο πιπέρι.

Σχετικά προϊόντα

Προσθέστε σχόλιο

Υπολογίστε το 1 συν 8.

Πίσω