Ξυνό

κιτρικό οξύ

Το κιτρικό οξύ υπάρχει σε μια ποικιλία από φρούτα και λαχανικά, κυρίως εσπεριδοειδή φρούτα. Στην αγγλική του ονομασία citric acid ακούγεται σαν κάτι κακό, αλλά υπάρχει σε πολλές συσκευασίες σαν συστατικό, ακόμη και σε προϊόντα βιολογικά και φυσικά. Είναι ένα φυσικό συντηρητικό και χρησιμοποιείται σε τρόφιμα και αναψυκτικά όπου θέλουμε ξινή γεύση. Μπορούμε να το έχουμε άφοβα στο ντουλάπι μας για χρήση που μπορεί να σας εκπλήξει!

Διατίθεται στις παρακάτω συσκευασίες

Ξυνό - Συσκευασίες
Κατεβάστε τη φόρμα παραγγελίας
Διαθέσιμες Συσκευασίες
ΣυσκευασίαΓραμμάρια
Φάκελο 50 γρ
Πλαστικό 60 γρ
Επαγγ. Φάκελο 1.000 γρ
Επαγγ. Πλαστικό 720 γρ
Συστατικά / Χαρακτηριστικά

Το κιτρικό οξύ μπορεί να προστεθεί στο παγωτό, την καραμέλα για να μην ζαχαρώσει, ή σε συνταγές στη θέση του φρέσκου χυμού λεμονιού. Επίσης ότι το κιτρικό οξύ μπορεί να αραιωθεί με νερό και να χρησιμοποιηθεί ως καθαριστικό οικιακής χρήσης.

Περισσότερες πληροφορίες για το ξυνό

Αν και η διαδικασία της εκχύλισης είναι μάλλον επιστημονική, το ίδιο το οξύ είναι ένα φυσικό, βιολογικό, όχι προϊόν δοκιμαστικού σωλήνα. Το ίδιο το κιτρικό οξύ που αναγράφονται στα συστατικά για σάλτσα ντομάτας είναι αυτό που κάνει τα φρούτα όπως τα λεμόνια και το λάιμ με γεύση ξινή! Αρχικά παράχθηκε από την αφυδάτωση και την κρυστάλλωση λεμονιών, αλλά αργότερα ανακαλύφθηκε ότι ορισμένα στελέχη μούχλας (όπως Penicillium) το παρήγαγαν πολύ πιο αποτελεσματικά.

Όπως μπορείτε να φανταστείτε, μία από τις μεγαλύτερες χρήσεις του κιτρικού οξέος είναι να χαρίζει στα πράγματα ξινή γεύση. Το βρίσκουμε σε ξινές καραμέλες, αναψυκτικά, χυμούς, και πολλά έτοιμα φαγητά. Είναι επίσης αρκετά αποτελεσματικό φυσικό συντηρητικό και το ενισχυτής χρώματος, που είναι και ο λόγος που εισάγεται ως συστατικό σε πολλά κονσερβοποιημένα και διατηρημένα προϊόντα.

Όσο για το κιτρικό οξύ στο ντουλάπι μας; Εμείς θα το έχουμε για την παραγωγή τυριού! Δεδομένου ότι είναι τόσο πυκνό, το κιτρικό οξύ είναι πολύ καλύτερο στο να διαχωρίζει το γάλα από απ’ ότι ο χυμός λεμονιού.

Συνταγές που χρησιμοποιούν ξυνό

Πίσω