Αρωματικά Σταφιδόψωμα

  • 1 ώρα και 30 λεπτά προετοιμασίας και 15-20 λεπτά μαγείρεμα

    Χρόνος Εκτέλεσης

  • εύκολη συνταγή

    Βαθμός Δυσκολίας

  • 12 σταφιδόψωμα

    Μερίδα/ες

Το μαχλέπι είναι το μπαχαρικό που παρασκευάζεται από τους σπόρους της πετροκερασιάς. Γευστικά μοιάζει με το πικραμύγδαλο και το κεράσι και χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική σε μικρές ποσότητες προκειμένου να δώσει μια ιδιαίτερη γεύση στα γλυκίσματα. Χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στη Μέση Ανατολή, με το Ιράν και τη Συρία να διαθέτουν τις μεγαλύτερες καλλιέργειες. Στην ελληνική μαγειρική, το μαχλέπι χρησιμοποιείται κυρίως σε τσουρέκια, βασιλόπιτες και κουλούρια.

Συστατικά

Αρωματική

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι μαγιά (7 γρ.)
  • 1 αυγό μεσαίο (50 γρ.)
  • 120 γρ. μέλι (περίπου 6-7 κ.σ.)
  • 250 ml γάλα πλήρες σε θερμοκρασία δωματίου
  • 60 ml χυμός πορτοκαλιού
  • 40 γρ. λιωμένο βούτυρο
  • 150 γρ. σταφίδες
  • 1 κ.γλ. μαχλέπι Ήλιος
  • 2 κ.γλ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1/2 κ.γλ. μαστίχα Ήλιος, λιωμένη

Εκτέλεση

  1. Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε και ανακατεύουμε καλά τα στερεά υλικά, δηλαδή το αλεύρι και τη μαγιά. Σε άλλο μπωλ, ανακατεύουμε πολύ καλά το αυγό, το γάλα, το βούτυρο, το χυμό πορτοκαλιού, το μέλι, το μαχλέπι, το ξύσμα και τη μαστίχα. μέχρι να διαλυθεί το μέλι. Προσθέτουμε το μείγμα των υγρών στο μείγμα των στερεών και χτυπάμε στο μίξερ με το γάντζο, για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να ξεκολλάει η ζύμη από τα τοιχώματα. Προσθέτουμε και τις σταφίδες και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν. Σε αυτό το σημείο η ζύμη θα είναι υγρή αλλά έτσι πρέπει να είναι!

     

  2. Λαδώνουμε ένα μπωλ και μεταφέρουμε εκεί τη ζύμη. Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και καλύπτουμε με μεμβράνη στην οποία κάνουμε δυο τρύπες. Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 1 ώρα περίπου, ή μέχρι να διπλασιαστεί.

     

  3. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας 180°C και καλύπτουμε με μεμβράνη ένα μεγάλο ταψί ή δύο μικρότερα. Αδειάζουμε τη ζύμη στον πάγκο μας τον οποίο έχουμε πρώτα αλευρώσει και την χωρίζουμε σε 12 ίσα κομμάτια. Τους δίνουμε σχήμα (στρογγυλό ή ό,τι επιθυμούμε) και τα τοποθετούμε στο ταψί. Ψήνουμε για 15 λεπτά μέχρι να χρυσίσουν τα σταφιδόψωμα. Σερβίρουμε ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου. Ταιριάζει πολύ καλά με τον πρωινό ή απογευματινό καφέ ή τσάι, ενώ αποτελούν και ένα πολύ νόστιμο δεκατιανό!

Σχετικά προϊόντα

Προσθέστε σχόλιο

Ποιο είναι το αθροισμα των 8 και 3?

Πίσω