Βασιλόπιτα Κέικ

  • 20 λεπτά προετοιμασίας και 1-1:15 ώρα ψήσιμο

    Χρόνος Εκτέλεσης

  • εύκολη συνταγή

    Βαθμός Δυσκολίας

  • ταψί 28-30 εκ.

    Μερίδα/ες

Το έθιμο της Βασιλόπιτας είναι πολύ παλιό, μιας και μας έρχεται από την αρχαία ελληνική γιορτή των «Κρονίων» που γινόταν προς τιμή του Κρόνου και κατά την οποία προσφέρονταν άρτος και φρούτα. Το έθιμο της τοποθέτησης νομίσματος μέσα στη  Βασιλόπιτα προήλθε από το Μέγα Βασίλειο, ο οποίος, θέλοντας να επιστρέψει στους πιστούς τα τιμαλφή που είχαν δώσει ως λύτρα στον Έπαρχο της Καππαδοκίας και μη γνωρίζοντας τι ανήκε σε ποιον, αποφάσισε να μικρά ψωμιά μέσα στα οποία έβαλε τα χρυσαφικά και στη συνέχεια τα διένειμε στους πιστούς. Έτσι η παράδοση αυτή συνεχίστηκε τη μνήμη της ημέρας του θανάτου του.

Συστατικά

Αρωματική

  • 1 συσκευασία αλεύρι που φουσκώνει μόνο του με γεύση πορτοκάλι (500 γρ.)
  • 250 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 4 μεγάλα αυγά ή 5 μικρότερα
  • 350-400 γρ. ζάχαρη
  • 2 βανίλιες Ήλιος
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 250 ml χυμός πορτοκαλιού
  • 100 γρ. καρύδια τριμμένα
  • 1/2 κ.γλ. γαρύφαλλο Ήλιος
  • Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175C. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με τις βανίλιες, τα καρύδια και το γαρύφαλλο. Στο μίξερ βάζουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα για περίπου 5’ μέχρι το μείγμα να αφρατέψει πολύ καλά.

  2. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και αρχίζουμε να προσθέτουμε σταδιακά, ένα-ένα, τα αυγά, περιμένοντας πρώτα να ενσωματωθεί το ένα πριν προσθέσουμε το άλλο. Αφού προσθέσουμε τα αυγά και τα ενσωματώσουμε στο μείγμα βουτύρου-ζάχαρης, προσθέτουμε και το ξύσμα του πορτοκαλιού. Στη συνέχεια, προσθέτουμε σταδιακά το μείγμα του αλευριού και αναμειγνύουμε μέχρι να ενσωματωθεί όλο το αλεύρι.

  3. Παίρνουμε ένα ταψί διαμέτρου 28-30 εκ. και το βουτυρώνουμε πολύ καλά και στη βάση και στα τοιχώματα. Στην συνέχεια, το αλευρώνουμε τινάζοντας το περιττό αλεύρι. Μεταφέρουμε όλο το μείγμα στο βουτυρο-αλευρωμένο ταψί. Ψήνουμε για 60-70’. Όταν περάσουν τα 60’ βάζουμε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο της βασιλόπιτας. Αν βγει τελείως καθαρή, τότε είναι έτοιμη, αν όχι, τότε αφήνουμε να ψηθεί λίγο ακόμα μέχρι η οδοντογλυφίδα να βγαίνει καθαρή.

  4. Αφήνουμε το ταψί να κρυώσει ελαφρά. Στη συνέχεια, βγάζουμε τη βασιλόπιτα και την αφήνουμε να κρυώσει τελείως αφού πρώτα τοποθετήσουμε στο κάτω μέρος το φλουρί! Μόλις η βασιλόπιτα κρυώσει εντελώς τη διακοσμούμε όπως θέλουμε. Μπορούμε σε χαρτί να γράψουμε τα νούμερα της καινούριας χρονιάς, να τα κόψουμε πολύ προσεκτικά και να τα βάλουμε πάνω στη βασιλόπιτα. Στη συνέχεια πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με ζάχαρη άχνη και μετά αφαιρούμε με προσοχή τα νούμερα. Ή μπορούμε να την πασπαλίσουμε με ζάχαρη άχνη, να της βάλουμε όποια διακοσμητικά στοιχεία θέλουμε και στο τέλος να την τυλίξουμε με μια κόκκινη κορδέλα. Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη!

     

Σχετικά προϊόντα

Προσθέστε σχόλιο

Ποιο είναι το αθροισμα των 4 και 9?

Πίσω