• 60+30 λεπτά προετοιμασίας και 20-30 λεπτά μαγείρεμα

    Χρόνος Εκτέλεσης

  • μέτρια 

    Βαθμός Δυσκολίας

  • 20

    Μερίδα/ες

Οι φλαούνες είναι ένα παραδοσιακό γλυκό της Κύπρου που καταναλώνεται μετά την Ανάσταση. Σύμφωνα με εκδοχές η λέξη προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «παλάθη» (φαγητό με αποξηραμένα φρούτα) ή τη συνώνυμη λατινική «fladonis». Σύμφωνα με αναφορές, οι Κυπριακές φλαούνες παρασκευάζονταν ήδη από τον 19ο αιώνα. Φτιάχνονται το Μεγάλο Σάββατο και μετά μεταφέρονταν στις εκκλησίες και καταναλώνονταν μετά την Ανάσταση. 

Συστατικά

Για τη γέμιση

  • 600 γρ. γλυκιά γραβιέρα, τριμμένη
  • 250 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο
  • 340 γρ. χαλούμι, τριμμένο
  • 2 κ.γλ. δυόσμος ξερός Ήλιος
  • 1,5 κ.γλ μαστίχα Ήλιος
  • 2 κ.γλ. μαχλέπι Ήλιος
  • 300 γρ. ξανθές σταφίδες
  • 5 αυγά
  • 125 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 125 γρ. ζάχαρη

Για τη ζύμη

  • 1,250 γρ. αλεύρι χωριάτικο
  • 1,5 κ.γλ. μαγιά
  • 650 γρ. νερό χλιαρό
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1/2 κ.γλ. μαστίχα Ήλιος
  • 1 κ.γλ. μαχλέπι Ήλιος

Εκτέλεση

  1. Για τη ζύμη: Στο μπωλ του μίξερ ανακατεύουμε το νερό με τη μαγιά μέχρι να διαλυθεί τελείως η μαγιά. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της ζύμης και χτυπάμε καλά με το γάντζο μέχρι να έχουμε μια ωραία ελαστική ζύμη και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Καλύπτουμε το μπωλ με πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη.

     

  2. Για τη γέμιση: Σε μπωλ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης καλά σε ένα μπωλ.

     

  3. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C. Τοποθετούμε σε δύο ταψιά λαδόκολλα. Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε τέσσερα κομμάτια. Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε φύλλο πάχους 2-3 χιλιοστών. Χωρίζουμε σε τετράγωνα κομμάτια περίπου 15x15 εκατοστών. Στο κάθε τετράγωνο βάζουμε στο κέντρο γέμιση (θέλουμε να έχουμε αρκετή γέμιση στο καθένα, περίπου 90 γρ). Διπλώνουμε πρώτα τις δυο αντικριστές πλευρές του τετραγώνου, χωρίς να σκεπάσουμε τη γέμιση. Διπλώνουμε και τις άλλες δύο πλευρές με τον ίδιο τρόπο. Με τα χέρια μας τσιμπάμε τις γωνίες για να κολλήσουν. Ψήνουμε στο φούρνο για 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Σερβίρουμε με μέλι και κανέλλα.

Σχετικά προϊόντα

Προσθέστε σχόλιο

Ποιο είναι το αθροισμα των 3 και 1?

Πίσω