Το kheer είναι παραδοσιακή πουτίγκα ρυζιού της Ινδίας και το οποίο σερβίρεται συνήθως ως επιδόρπιο. Συνήθως παρασκευάζεται σε περιόδους φεστιβάλ και σε ειδικές περιστάσεις. Ο όρος kheer ίσως να προέρχεται από τη σανσκριτική λέξη «Ksheer» που σημαίνει γάλα. Η συνταγή είναι επίσης γνωστή ως «Payasam» και «payesh», λέξεις που προέρχονται από τους σανσκρικούς όρους «Payasa» ή «Payasam» που επίσης σημαίνουν γάλα. Το kheer θεωρείται από πολλούς ότι είναι ο πρόγονος της διάσημης Αγγλικής πουτίγκας ρυζιού.