Ινδική Πουτίγκα Ρυζιού (Kheer)

  • 10 λεπτά προετοιμασίας και 90 λεπτά μαγείρεμα

    Χρόνος Εκτέλεσης

  • εύκολη συνταγή

    Βαθμός Δυσκολίας

  • 4

    Μερίδα/ες

Το kheer είναι παραδοσιακή πουτίγκα ρυζιού της Ινδίας και το οποίο σερβίρεται συνήθως ως επιδόρπιο. Συνήθως παρασκευάζεται σε περιόδους φεστιβάλ και σε ειδικές περιστάσεις. Ο όρος kheer ίσως να προέρχεται από τη σανσκριτική λέξη «Ksheer» που σημαίνει γάλα. Η συνταγή είναι επίσης γνωστή ως «Payasam» και «payesh», λέξεις που προέρχονται από τους σανσκρικούς όρους «Payasa» ή «Payasam» που επίσης σημαίνουν γάλα. Το kheer θεωρείται από πολλούς ότι είναι ο πρόγονος της διάσημης Αγγλικής πουτίγκας ρυζιού. 

Συστατικά

Αρωματική, Κατάλληλη για χορτοφάγους

  • 4 κούπες γάλα
  • 4 κ.σ. ρύζι μπασμάτι
  • 4 κ.σ. ζάχαρη
  • 4 σπόροι κάρδαμου Ήλιος
  • 1/4 κούπας φυστίκι Αιγίνης

Εκτέλεση

  1. Ξεπλένουμε σε σουρωτήρι το ρύζι μπασμάτι μέχρι το νερό να είναι διάφανο.  Σε κατσαρόλα βάζουμε το γάλα σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί. Όταν το γάλα αρχίσει να ζεσταίνεται, προσθέτουμε το ρύζι και τους σπόρους κάρδαμου και ανακατεύουμε. Ελαττώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια προς σιγανή και σιγοβράζουμε ανακατεύοντας κατά διαστήματα για περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά, μέχρι το γάλα να μειωθεί στο μισό και το ρύζι να είναι έτοιμο. Αφαιρούμε τους σπόρους κάρδαμου και προσθέτουμε τη ζάχαρη και το μισό φυστίκι Αιγίνης και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη, περίπου για 5 λεπτά. Σερβίρουμε σε μπωλ και γαρνίρουμε με το φυστίκι που περίσσεψε.

Σχετικά προϊόντα

Προσθέστε σχόλιο

Προσθέστε 1 με 5.

Πίσω