• 20 λεπτά προετοιμασίας και 50-60 λεπτά μαγείρεμα

    Χρόνος Εκτέλεσης

  • εύκολη συνταγή

    Βαθμός Δυσκολίας

  • μια φόρμα κέικ διαμέτρου 26 εκ. 

    Μερίδα/ες

Σύμφωνα με την Χιώτικη παράδοση, τα μαστιχόδεντρα (οι σκίνοι) δάκρυσαν όταν ο Άγιος Ισίδωρος μαρτύρησε από τους Ρωμαίους το 250 μ.Χ., κάτω από τους οποίους έκατσε τραυματισμένος σοβαρά αφού κατάφερε να αποδράσει. Βλέποντάς τον, τα δέντρα τον λυπήθηκαν και δάκρυσαν. Η καλλιέργεια της μαστίχας στη Χίο θεωρείται ότι ξεκίνησε τον 3ο αιώνα. Από τα αρχαία χρόνια η μαστίχα χρησιμοποιούνταν από πολλούς λαούς για τις ιατροφαρμακευτικές της ιδιότητες. Σήμερα χρησιμοποιείται κυρίως στη ζαχαροπλαστική και τη μαγειρική αλλά δεν πρέπει να υπερβάλλουμε στην ποσότητα μιας και αν χρησιμοποιήσουμε πολλή μαστίχα το φαγητό μας θα αποκτήσει μια πικρή γεύση.

Συστατικά

Αρωματική

  • 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • 2 κλγ. μπέικιν πάουντερ Ήλιος
  • 300 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου (να έχει μαλακώσει)
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 1 κ.γλ. μαστίχα Ήλιος
  • 1 κ.γλ. μαχλέπι ‘Ηλιος
  • Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 2 βανίλιες Ήλιος
  • 4 αυγά μεσαία (ή 3 μεγάλα)
  • 75 ml γάλα πλήρες

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180°C. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη και χτυπάμε πολύ καλά με το φτερό μέχρι το μείγμα να αφρατέψει και να ασπρίσει. Κατά διαστήματα, σταματάμε το χτύπημα, και με σπάτουλα καθαρίζουμε τα τοιχώματα του μπωλ.

     

  2. Βάζουμε στο πολυμίξερ τη μαστίχα, το μαχλέπι, το ξύσμα, τις βανίλιες και 1 κ.σ. ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να γίνουν σκόνη (μπορούμε να τα λιώσουμε και σε γουδοχέρι). Προσθέτουμε τα μπαχαρικά στο βούτυρο και ανακατεύουμε.

     

  3. Ελαττώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά. Περιμένουμε να ενσωματωθεί πλήρως το ένα αυγό προτού ρίξουμε το επόμενο. Στο τέλος, προσθέτουμε και το γάλα.

     

  4. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Το ρίχνουμε στο μείγμα βουτύρου-αυγών και ενσωματώνουμε απαλά με μια μεγάλη κουτάλα. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τη φόρμα μας και ρίχνουμε εκεί το μείγμα του κέικ μας. Ψήνουμε για 50 λεπτά περίπου. Για να διαπιστώσουμε αν είναι έτοιμο, βάζουμε στο κέντρο του κέικ ένα μαχαίρι ή μια οδοντογλυφίδα. Αν βγουν καθαρά τότε το κέικ είναι έτοιμο, αλλιώς αφήνουμε να ψηθεί για άλλα λίγα λεπτά. Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε σε πιάτα.

Σχετικά προϊόντα

Προσθέστε σχόλιο

Υπολογίστε το 4 συν 4.

Πίσω