• 15 λεπτά προετοιμασία & 45-50 λεπτά μαγειρέματος

    Χρόνος Εκτέλεσης

  • εύκολη συνταγή

    Βαθμός Δυσκολίας

Το γαρύφαλλο ήταν για πολλά χρόνια αιτία αψιμαχιών μεταξύ των αποικιοκρατών που ήθελαν να εξασφαλίσουν το μονοπώλιο στην παραγωγή και το εμπόριό του. Ήταν γνωστό για τις ιδιότητές από την αρχαιότητα. Χαρακτηριστικά, αρχαιολόγοι βρήκαν στη Συρία κεραμικό αγγείο που είχε γαρύφαλλα και το οποίο χρονολογείται γύρω στο 1721 π.Χ. Το γαρύφαλλο προσδίδει ιδιαίτερο άρωμα και γεύση όπου χρησιμοποιείται, αλλά χρειάζεται προσοχή στη δοσολογία του αλλιώς πικρίζει το φαγητό. Έχει, επίσης, πολλές θεραπευτικές χρήσεις οι οποίες οφείλονται στην ευγενόλη που περιέχει.

Συστατικά

Αρωματική, Κατάλληλη για χορτοφάγους, vegan, χωρίς γλουτένη

  • 125 γρ. βούτυρο, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 4 πολύ ώριμες μπανάνες
  • 220 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ Ήλιος
  • 150 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 2 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1/2 κ.γλ. τριμμένο γαρύφαλλο Ήλιος
  • 2 βανίλιες Ήλιος
  • 70 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
  • Άχνη ζάχαρη
  • Για 1 φόρμα 18x12 εκ.

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C. Σε μπωλ λιώνουμε με πιρούνι τις μπανάνες και ανακατεύουμε με το γαρύφαλλο. Στο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει τελείως η ζάχαρη και να αφρατέψει το μείγμα. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσθέτουμε και τις λιωμένες μπανάνες και χτυπάμε να ενσωματωθούν. Αφήνουμε στην άκρη.

  2. Σε άλλο μπωλ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τις βανίλιες. Προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι στο μείγμα με τις μπανάνες και ανακατεύουμε προσεκτικά με μια κουτάλα ή με μια μαρίζ. Προσθέτουμε και τα καρύδια και ανακατεύουμε ελαφρά.

  3. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τη φόρμα μας και αδειάζουμε εκεί το μείγμα του κέικ. Ψήνουμε για 45-50’ μέχρι να φουσκώσει και να πάρει ωραίο χρώμα το κέικ. Βγάζουμε από το φούρνο, περιμένουμε να κρυώσει ελαφρά για 5-10’, ξεφορμάρουμε και αφήνουμε να κρυώσει τελείως πάνω σε σχάρα. Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε.

Σχετικά προϊόντα

Προσθέστε σχόλιο

Προσθέστε 7 με 1.

Πίσω