Κουλουράκια βουτύρου

  • 1 ώρα μαγειρέματος και 20 λεπτά αναμονή

    Χρόνος Εκτέλεσης

  • εύκολη συνταγή

    Βαθμός Δυσκολίας

  • 70-100 τεμάχια αναλόγως το μέγεθος

    Μερίδα/ες

Μια πολύ εύκολη συνταγή για τραγανά και αφράτα κουλουράκια βουτύρου. Συνήθως οι συνταγές προτείνουν τη σόδα και τη μπέικιν πάουντερ για φούσκωμα της ζύμης. Τίποτα όμως δεν συγκρίνεται με την ελαφράδα που δίνει στην συνταγή η αμμωνία. Με την αμμωνία τα μπισκότα μας είναι τραγανά και διατηρούν αυτή την ιδιότητα για περισσότερο διάστημα.

Συστατικά

Αρωματική

  • 6 αυγά + 1 για να αλείψουμε τα κουλούρια
  • 380 γρ. ζάχαρη
  • 250 γρ. φρέσκο βούτυρο
  • 5 βανίλιες
  • ξύσμα από ένα λεμόνι
  • ένα σφηνάκι κονιάκ
  • 1 φλιτζάνι φρέσκο γάλα
  • 30 γρ. αμμωνία (1 και 2/3 κ. γλ.)
  • 1 ½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις περίπου
  • βούτυρο

Εκτέλεση

  1. Μια πολύ εύκολη συνταγή για τραγανά και αφράτα κουλουράκια βουτύρου. Συνήθως οι συνταγές προτείνουν τη σόδα και τη μπέικιν πάουντερ για φούσκωμα της ζύμης. Τίποτα όμως δεν συγκρίνεται με την ελαφράδα που δίνει στην συνταγή η αμμωνία. Με την αμμωνία τα μπισκότα μας είναι τραγανά και διατηρούν αυτή την ιδιότητα για περισσότερο διάστημα.

  2. Σε ένα μπολ χτυπήστε τα 6 ασπράδια έως ότου γίνουν μαρέγκα αρκετά σφιχτή. Εν συνεχεία, σε άλλο μεγάλο μπολ (όπου θα καταλήξει όλη η ζύμη μας) αναμειγνύουμε τη ζάχαρη και το φρέσκο βούτυρο και τα χτυπάμε με τον αναδευτήρα έως ότου έχει λιώσει η ζάχαρη και το μείγμα μας ασπρίσει. Σε αυτό το μείγμα, με μαλακές κινήσεις ανακατεύουμε τους κρόκους το ξύσμα, το κονιάκ και τις βανίλιες έως ότου ομοιογενοποιηθεί το μείγμα.
    Αφού ζεστάνουμε πολύ καλά το γάλα, διαλύουμε σε αυτό μέσα την αμμωνία, προσέχοντας να μη μας φουσκώσει και ξεχειλήσει. Προτείνω το σκεύος που θα ζεστάνετε το γάλα να μην είναι μικρό ίσα-ίσα να παίρνει την ποσότητα του γάλακτος.

  3. Ανακατεύοντας συνεχώς, προσθέτω σιγά σιγά το μείγμα γάλακτος με αμμωνία στο μείγμα κρόκων, ζάχαρης βουτύρου και αρωματικών.
    Σε αυτό το μείγμα, ρίχνουμε εναλλάξ αλεύρι και τη μαρέγκα, ζυμώνοντας έως ότου γίνει μια ωραία λεία, αφράτη και απαλή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια σας. Λόγω διαφοράς ποιότητας στα αλεύρια, μην ξεγελαστείτε και ρίξετε όλο το αλεύρι εάν δεν χρειάζεται. Για να δοκιμάσετε αν είναι απαραίτητο να βάλετε όλη την ποσότητα αλεύρου που αναφέρονται στα υλικά, δημιουργήστε ένα μπαστουνάκι και διπλώστε το στα δυο. Η ζύμη πρέπει να είναι αρκετά ελαστική ώστε να μην “σπάει” όταν διπλώνετε το λεπτό μπαστουνάκι. Το καλύτερο ζύμωμα γίνεται με το χέρι.

  4. Καλύπτουμε το μπολ με τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε να”ξεκουραστεί” για 20 λεπτά.
    Προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 180° Κελσίου, και απλώνετε λαδόκολλα στο ταψί σας. Προτείνουμε να έχετε δυο ταψιά ώστε μόλις ψηθεί η πρώτη δόση να έχετε έτοιμη την επόμενη. Το ταψί θα πρέπει να είναι λίγο κάτω από τη μέση του ύψους του φούρνου σας και αν ο φούρνος έχει ρύθμιση αέρα το ρυθμίζετε στον αέρα.

     

  5. Τα κουλούρια σας προτείνουμε να τα πλάσετε μικρά και λεπτά διότι θα φουσκώσουν αρκετά. Όταν τα απλώσετε στο ταψί, χτυπήστε το επιπλέον αυγό ολόκληρο ή 2 κρόκους αραιώνοντάς το με μια κουταλιά της σούπας κρύο νερό, και με ένα πινελάκι κάντε μια επάλειψη στα πλασμένα κουλούρια πριν ψηθούν ώστε να αποκτήσουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα. Ψήνετε για 20-30 λεπτά την κάθε δόση.

    Αφήστε τα να κρυώσουν τελείως και αποθηκεύστε τα σε αεροστεγή δοχείο για έως και 3 εβδομάδες.

Σχετικά προϊόντα

Προσθέστε σχόλιο

Προσθέστε 4 με 2.

Πίσω