• 45-60 λεπτά προετοιμασίας και 1-1:30 ώρα ψήσιμο

    Χρόνος Εκτέλεσης

  • μέτρια συνταγή

    Βαθμός Δυσκολίας

  • περίπου 60 κουραμπιέδες αναλόγως του μεγέθους που θα τους φτιάξετε

    Μερίδα/ες

Ο κουραμπιές μαζί με το μελομακάρονο είναι τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα της Ελλάδας. Το όνομά του προέρχεται από την τούρκικη λέξη Kurabiye, που σημαίνει γλύκισμα από αλεύρι, βούτυρο και ζάχαρη άχνη. Τη συνταγή για τους παραδοσιακούς κουραμπιέδες την έφεραν μαζί τους Μικρασιάτες πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν το 1924 στην Καβάλα, δημιουργώντας τη συνοικία της Νέας Καρβάλης.

Συστατικά

Αρωματική

  • 1/2 κιλό βούτυρο γάλακτος, που το έχουμε φέρει σε θερμοκρασία δωματίου
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 1 αυγό, σε θερμοκρασία δωματίου.
  • 2 βανίλιες Ήλιος
  • 1/4 κ.γλ. σόδα Ήλιος
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 300 γρ. αμυγδαλόψιχα, χοντροκομμένη
  • Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε μια κουτάλια της σούπας από το βούτυρο να λιώσει σε ένα τηγάνι. Μόλις λιώσει προσθέτουμε τη χοντροκομμένη αμυγδαλόψιχα και την καβουρδίζουμε πολύ καλά. Την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Βάζουμε το υπόλοιπο βούτυρο στο μίξερ και το χτυπάμε πολύ καλά σε δυνατή ταχύτητα. Χτυπάμε το βούτυρο για 15-20’ μέχρι να αφρατέψει πάρα πολύ και να ασπρίσει. Το στάδιο αυτό είναι το πιο σημαντικό στην παρασκευή των κουραμπιέδων και εδώ κρύβεται το μυστικό της επιτυχίας τους. Αφού έχουμε χτυπήσει το βούτυρο, προσθέτουμε και τη ζάχαρη και χτυπάμε για άλλα 10’. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το αυγό, τις βανίλιες και τη σόδα και τα ανακατεύουμε. Βάζουμε το εξάρτημα του γάντζου στο μίξερ, χαμηλώνουμε την ταχύτητα και αρχίζουμε να προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή η οποία όμως δεν θα κολλάει στα τοιχώματα. Μπορεί να χρειαστούμε λιγότερο ή περισσότερο αλεύρι. Στο τέλος, προσθέτουμε και την καβουρδισμένη αμυγδαλόψιχα και ανακατεύουμε για να ενσωματωθεί.

  2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C. Στρώνουμε δυο λαμαρίνες με λαδόκολλα και αρχίζουμε να πλάθουμε τους κουραμπιέδες μας. Πλάθουμε μπαλάκια ζύμης βάρους περίπου 30 γρ. το καθένα (1 γεμάτη κουταλιά της σούπας) και τα πατάμε ελαφρά. Αραδιάζουμε τους κουραμπιέδες στις λαμαρίνες και τους ψήνουμε για περίπου 20-30’ μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα. Τους αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά και τους ρίχνουμε σε ένα ταψί που έχουμε γεμίσει με ζάχαρη άχνη. Τους γυρνάμε από όλες τις πλευρές για να καλυφθούν καλά και τους βάζουμε σε πιατέλες πασπαλίζοντάς τους με έξτρα ζάχαρη άχνη. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν όλοι οι κουραμπιέδες!

Σχετικά προϊόντα

Προσθέστε σχόλιο

Προσθέστε 1 με 5.

Πίσω