Κραμπλ με Μήλα και Αχλάδια

  • 30 λεπτά προετοιμασίας & 45-50 λεπτά μαγείρεμα

    Χρόνος Εκτέλεσης

  • εύκολη συνταγή

    Βαθμός Δυσκολίας

Το κραμπλ (crumble) έχει τις ρίζες του στη Βρετανία. Συνηθέστερα είναι γλυκό, αλλά μπορεί να μαγειρευτεί και σε αλμυρή εκδοχή. Η χρήση των κραμπλ στην Αγγλία έγινε διαδεδομένη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν άρχισε να υπάρχει έλλειψη στα υλικά που χρειάζονταν για την παρασκευή ζύμης που χρησιμοποιούσαν στις πίτες. Προκειμένου να περιοριστεί περαιτέρω η χρήση του περιορισμένου τότε αλευριού και ζάχαρης, προσέθεταν βρώμη ή και ψίχουλα ψωμιού. Το κραμπλ έγινε αγαπητό για την απλότητά του. Εδώ παρουσιάζεται μια εκδοχή με μήλα και αχλάδια αρωματισμένα με κανέλλα και γαρύφαλλο.

Συστατικά

Αρωματική, Κατάλληλη για χορτοφάγους

  • 600 γρ. μήλα, καθαρισμένα και κομμένα σε χοντρά κομμάτια
  • 300 γρ. αχλάδια, καθαρισμένα και κομμένα σε χοντρά κομμάτια
  • 75 γρ. σταφίδες ξανθιές
  • 125 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 1 κ.γλ. κανέλλα ‘Ηλιος
  • 1/2 κ.γλ τριμμένο γαρύφαλλο Ήλιος

Για το κραμπλ

  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 170 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 200 γρ. βούτυρο, σε κύβους από το ψυγείο
  • 1 βανίλια Ήλιος
  • 1 πυρέξ ή ταψί 25x35

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Σε κατσαρόλα βάζουμε τα μήλα, τα αχλάδια, τις σταφίδες, τη ζάχαρη, την κανέλλα και το γαρύφαλλο μαζί με 50 ml νερό και μαγειρεύουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για περίπου 15 λεπτά μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν τα μήλα και να μπορούμε να τα τρυπάμε με το πιρούνι. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε στην άκρη μέχρι να φτιάξουμε το κραμπλ.

  2. Για το κραμπλ: Σε μπωλ βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και τη βανίλια και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τους κύβους βουτύρου και με τα χέρια μας αρχίζουμε να τρίβουμε το βούτυρο με το αλεύρι για να δημιουργήσουμε ψίχουλα. Συνεχίζουμε μέχρι να γίνει όλο το μείγμα μια ψιχουλιαστή ζύμη (θα δούμε ότι όλο το αλεύρι έχει πάρει μια κίτρινη απόχρωση).

  3. Βουτυρώνουμε το πυρέξ ή το ταψί μας. Στραγγίζουμε τα μήλα, κρατώντας στην άκρη 2-3 κ.σ. από το σιρόπι τους. Αδειάζουμε τα μήλα στο πυρέξ και προσθέτουμε το σιρόπι. Ισιώνουμε ελαφρά. Ρίχνουμε το κραμπλ πάνω από το μείγμα των φρούτων. Ψήνουμε για 30-40 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια. Σερβίρεται και ζεστό και σε θερμοκρασία δωματίου.

Σχετικά Προϊόντα

Σχετικές Συνταγές

Προσθέστε σχόλιο

Ποιο είναι το αθροισμα των 8 και 8?

Πίσω