• 1:30 ώρα προετοιμασίας και 20-25 λεπτά ψήσιμο

    Χρόνος Εκτέλεσης

  • δύσκολη συνταγή

    Βαθμός Δυσκολίας

  • για 30-40 μακαρόν

    Μερίδα/ες

Τα μακαρόν είναι ένα γλύκισμα που έχει ως βάση τη μαρέγκα και που γεμίζεται με γκανάζ, βουτυρόκρεμα ή μαρμελάδα. Η ονομασία προέρχεται από την ιταλική λέξη «macarone», που σημαίνει μαρέγκα. Τα μακαρόν παράγονταν σε μοναστήρια της Βενετίας ήδη από τον 8ο αιώνα μ.Χ. Τα μακαρόν έφτασαν στη Γαλλία κατά την περίοδο της Αναγέννησης, όταν η Κατερίνα των Μεδίκων παντρεύτηκε τον Ερρίκο Β’ της Γαλλίας και οι σεφ της την ακολούθησαν στη Γαλλία. Τη σημερινή τους μορφή, δηλαδή δύο δίσκοι μαρέγκας και ανάμεσά τους γέμιση, την απέκτησαν τη δεκαετία του 1830.

Συστατικά

Αρωματική

  • 220 γρ. (1 3/4 κούπας) ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
  • 100 γρ. αμυγδαλόσκονη κοκκινισμένη (αμύγδαλα που τα έχουμε κάνει σκόνη στο πολυμίξερ)
  • 3 ασπράδια από μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 1/2 κ.γλ. κρεμόριο Ήλιος
  • 40 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 βανίλια Ήλιος
  • 2-3 σταγόνες χρώματος ζαχαροπλαστικής (ανάλογα με τη γέμιση που θα βάλουμε, για να ταιριάζει, δείτε παρακάτω)

Για τις γεμίσεις

  • Για βουτυρόκρεμα με ξύσμα λεμονιού
  • 125 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 500 γρ. ζάχαρη άχνη
  • Ξύσμα από 2 λεμόνια
  • Κίτρινο χρώμα ζαχαροπλαστικής για τα μακαρόν

Για κρέμα τυριού με μαρμελάδα blueberries

  • 115 γρ. κρέμα τυριού σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 3 κ.σ. μαρμελάδα blueberries
  • Μπλε χρώμα ζαχαροπλαστικής για τα μακαρόν

Για την γκανάζ σοκολάτας

  • 110 γρ. κουβερτούρα κομμένη σε κομμάτια
  • 125 ml κρέμα γάλακτος
  • 2 κ.σ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε κύβους
  • Καφέ χρώμα ζαχαροπλαστικής για τα μακαρόν

Εκτέλεση

  1. Για τα μακαρόν: Προθερμαίνουμε το φούρνο σε λειτουργία αέρα, στους 160C. Σε μπωλ ανακατεύουμε την άχνη ζάχαρη, τη βανίλια και την αμυγδαλόσκονη. Στο μπωλ του μίξερ χτυπάμε τα ασπράδια και το κρεμόριο μέχρι τα ασπράδια να αφρατέψουν και να αποκτήσουν γυαλιστερή όψη. Σε αυτό το σημείο, προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη και το χρώμα που θα χρησιμοποιήσουμε και χτυπάμε σε σφιχτή μαρέγκα. Σταματάμε το χτύπημα και αδειάζουμε προσεκτικά τη μαρέγκα στο μπωλ με την αμυδγαλόψιχα. Με απαλές κινήσεις και χρησιμοποιώντας μαρίζ διπλώνουμε το μείγμα από πάνω προς τα κάτω, προσέχοντας να μην χάσει η μαρέγκα τον όγκο της. Όταν το μείγμα είναι ομοιόμορφο, είναι έτοιμο.
  2. Στρώνουμε τρεις λαμαρίνες με λαδόκολλα. Βάζουμε το μείγμα της μαρέγκας σε ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής με ίσιο άκρο. Για διευκόλυνσή μας, χαράζουμε πάνω στις λαδόκολλες με μολύβι και τη βοήθεια ποτηριού κύκλους διαμέτρου περίπου 4 εκ, αφήνοντας μικρή απόσταση μεταξύ τους. Με το κορνέ γεμίζουμε τους κύκλους αυτούς δημιουργώντας επίπεδους κύκλους. Αφήνουμε τα μακαρόν πάνω στο πάγκο για 30’-1 ώρα μέχρι να πιάσει η επιφάνειά τους κρούστα και να μην είναι κολλώδης. Στο φούρνο βάζουμε μια λαμαρίνα τη φορά και ψήνουμε για 10-15’, ανάλογα το μέγεθος και το φούρνο, μέχρι να στεγνώσουν τα μακαρόν, χωρίς να αλλάξουν χρώμα. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν όλες οι λαμαρίνες. Αφήνουμε να κρυώσουν καλά και ετοιμάζουμε τη γέμιση.
  3. Για τις γεμίσεις: Α) Για τη βουτυρόκρεμα με ξύσμα λεμονιού: Χρησιμοποιούμε κίτρινο χρώμα για το χρωματισμό της μαρέγκας. Για να φτιάξουμε τη βουτυρόκρεμα, χτυπάμε πολύ καλά με μίξερ χειρός το βούτυρο μέχρι να αφρατέψει και προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη και το ξύσμα. Συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 5’. Β) Για την κρέμα τυριού με μαρμελάδα blueberries: Χρησιμοποιούμε μπλε χρώμα για το χρωματισμό της μαρέγκας. Για τη γέμιση, ανακατεύουμε πολύ καλά την κρέμα τυριού με την μαρμελάδα. Γ) Για την γκανάζ σοκολάτας: Χρησιμοποιούμε καφέ χρώμα για το χρωματισμό της μαρέγκας, Βάζουμε τη σοκολάτα σε ένα μπωλ. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε καλά την κρέμα γάλακτος. Μόλις ζεσταθεί, αποσύρουμε από τη φωτιά, και τη ρίχνουμε πάνω από τη σοκολάτα. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Προσθέτουμε και το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να γίνει λείο. Αφήνουμε να σφίξει για περίπου 20-30’, αλλά να μπορεί ακόμα να απλωθεί.
  4. Για τη συναρμολόγηση: Βάζουμε τη γέμισή μας σε ένα κορνέ. Γυρνάμε ανάποδα τα μισά μακαρόν, ώστε να βλέπουμε την ίσια πλευρά τους. Μοιράζουμε τη γέμιση στην επίπεδη πλευρά των μακαρόν. Τα κλείνουμε με τα υπόλοιπα μακαρόν σαν σάντουιτς. Τα βάζουμε σε πιατέλα, τα καλύπτουμε με μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο και τα βάζουμε στο ψυγείο για μια μέρα. Καταναλώνουμε την επόμενη μέρα.

Σχετικά προϊόντα

Προσθέστε σχόλιο

Ποιο είναι το αθροισμα των 4 και 2?

Πίσω