Μελομακάρονα της Γιολάντας

Λένα Ζευγαρίδου

  •   1:15-1:30 ώρα προετοιμασίας και 18-20 λεπτά Χ 4 φουρνιές ψήσιμο

    Χρόνος Εκτέλεσης

  • μέτρια συνταγή

    Βαθμός Δυσκολίας

  •   περίπου 170 μικρά μελομακάρονα μπουκίτσες ή αναλόγως του μεγέθους που θα τα φτιάξετε

    Μερίδα/ες

Τα μελομακάρονα σηματοδοτούν για μένα τα Χριστούγεννα. Το άρωμα κανέλας και γαρίφαλου είναι διάχυτο σε όλο το σπίτι το μήνα Δεκέμβριο. Η μανούλα μου τα έκανε μικρά, μπουκίτσες διαμέτρου 3-4 εκ. και ελαφρώς τραγανά (για τις πρώτες μέρες τουλάχιστον), με μπόλικο καρύδι.

Συστατικά

Αρωματική, Κατάλληλη για χορτοφάγους, για Vegans

  • 5-6 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γλ. σόδα Ήλιος κοφτό
  • 2 κ. γλ. κοφτά Μπέικιν πάουντερ Ήλιος
  • 1 πρέζα (στη μύτη 1 κ. γλ) αλάτι
  • 3 φλιτζάνια τσ. λάδι από ελαιοπυρήνες (ελαφρύτερο απο ελαιόλαδο)
  • 1 φλ. τσ ζάχαρη
  • 1/2 φλ. τσ. φυσικό χυμό πορτοκαλιού
  • 1/2 φλ. τσ. κονιάκ
  • 1/2 κ. γλ Κανέλλα τριμμένη Ήλιος
  • 1/2 κ. γλ. γαρίφαλο τριμμένο Ήλιος

Για το σιρόπιασμα

  • 2 φλ. τσ. μέλι
  • 3 φλ. τσ. νερό
  • 3 φλ. τσ ζάχαρη
  • 2 τεμ. Κανέλλα ξύλο
  • 8-10 γαρίφαλα ολόκληρα Ήλιος
  • 250 γρ περίπου καρύδια σπασμένα
  • 1 κ. σ. κανέλλα τριμμένη Ήλιος
  • 1/2 κ. γλ γαρύφαλλο τριμμένο

Εκτέλεση

  1. Αναμειγνύετε το αλάτι, αλεύρι, σόδα και μπέικιν πάουντερ και τα κοσκινίζετε 2 φορές.
  2. Με το ηλεκτρικό αναδευτήρι, χτυπάτε το λάδι, τη ζάχαρη και το χυμό πορτοκαλιού αρκετή ώρα ώστε να λιώσει η ζάχαρη και στο τέλος προσθέτετε και το κονιάκ,την κανέλα και το τριμμένο γαρύφαλο στο μείγμα και χτυπάτε λίγο ακόμη ώστε το μείγμα να είναι ομοιογενές.
    Σε αυτό το μείγμα ρίχνετε λίγο λίγο το αλεύρι, χτυπώντας συνεχώς. Όταν αρχίσει να σφίγγει η ζύμη συνεχίζετε με το χέρι. Αναλόγως την ποιότητα του αλεύρου, το μείγμα θα “σηκώσει” λίγο περισσότερο ή λιγότερο αλεύρι, γι’ αυτό δεν το προσδιορίζουμε από την αρχή (βλ. στα υλικά 5-6 φλ. τσ αλεύρι). Το μυστικό είναι το πολύ ζύμωμα.
  3. Για να γνωρίσετε αν είναι σωστή η αναλογία του αλεύρου θα κάνετε κατά διαστήματα μια δοκιμή. Πλάθετε ένα μπαστουνάκι με τη ζύμη και το διπλώνετε στα δύο. Στην κάμψη της ζύμης δεν πρέπει να σπάει η ζύμη αλλά να είναι ελαστική. Πλάθοντας αρκετή ώρα τη ζύμη σας επιτυγχάνετε την μεγαλύτερη ελαστικότητα και την σωστή αφομοίωση όλων των υλικών σε μια ενιαία μάζα.
  4. Προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 180 βαθμούς Κελσίου
  5. Αφήνετε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μισή ώρα σκεπασμένη με μια πετσέτα.
  6. Ψαναζυμώνετε για λίγο και πλάθετε τα μελομακάρονά σας.
     
  7. Προτείνω να τα πλάσετε σε μικρά μπαλάκια διαμέτρου 2-2,5 εκ. περίπου (ή 15 γρ έκαστο) τα οποία θα απλώσετε στην λαμαρίνα σας με τουλάχιστον άλλη τόση απόσταση μεταξύ τους διότι θα φουσκώσουν. Τα μπαλάκια ζύμης τα πατικώνετε ελαφρά με ένα πιρούνι ώστε να δημιουργηθούν μικρά βαθουλωματάκια στην επάνω επιφάνεια. Με το τρόπο αυτό θα “κάθεται” περισσότερο καρύδι επάνω τους.
  8. Η δόση αυτή βγαίνει περίπου 3-4 λαμαρίνες (φουρνιές). Κάθε ταψί το ψήνετε 18 λεπτά σε φούρνο χωρίς αέρα, ή 15 λεπτά κάθε φουρνιά για φούρνο με αέρα. Με τα μελομακάρονα είναι γνωστό ότι όταν τα βγάλετε από τον φούρνο, δείχνουν ανοιχτόχρωμα σαν να θέλουν λίγο ακόμη ψήσιμο, αλλά μη σας ξεγελά αυτό. Τα βγάζετε σε μια πιατέλα να κρυώσουν και αυτά συνεχίζουν να παίρνουν χρώμα λες και ψήνονται μόνα τους!

    Το σιρόπιασμα
  9. ‘Όταν κρυώσουν τα μελομακάρονα μπορούμε να τα σιροπιάσουμε.
  10. Σε μία μέτρια σε μέγεθος κατσαρόλα βάζετε το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι, 1-2 ξύλα κανέλας, τα 8-10 ολόκληρα γαρίφαλα και τα αφήνετε να πάρουν βράση. Αν παρουσιαστεί αφρός στην επιφάνεια τον αφαιρείτε με ένα κουτάλι ώστε το σιρόπι σας να είναι λαμπερό.
  11. Σε ένα βαθύ πιάτο έχετε ανακατέψει την καρυδόψιχα σπασμένη, την κανέλα και το τριμμένο γαρίφαλο, έτοιμα να αγκαλιάσουν τα σιροπιασμένα μελομακάρονά σας.
  12. Ενώ βράζει χαμηλά το σιρόπι, ρίχνετε μέσα τόσα μελομακάρονα ώστε να τα βλέπετε να επιπλέουν σε μια σειρά, όχι δηλ. πολλά μαζί, αλλά όσα χωρά η κατσαρόλα σας σε μια σειρά μόνο. Αφήνετε να απορροφήσουν σιρόπι μόνο 15-20 δευτερόλεπτα η κάθε δόση που ρίχνετε στο σιρόπι αν θέλετε να είναι σχετικά στεγνά. Αν τα θέλετε πολύ σιροπιαστά τότε τα αφήνετε 35-40 δευτερόλεπτα.
  13. Βγάζοντάς τα με μια τρυπητή κουτάλα από το σιρόπι, τα ακουμπάτε μαλακά στο πιάτο με την καρυδόψιχα και αφού έχετε βγάλει όλα τα μελομακάρονα αυτής της φουρνιάς από το σιρόπι, τα “ντύνετε” με το καρύδι και τα ακουμπάτε στην πιατέλα σας, έτοιμα. Συνεχίζετε με τη δεύτερη δόση στο σιρόπι κ.ο.κ.

    Καλά Χριστούγεννα!

Σχετικά προϊόντα

Προσθέστε σχόλιο

Υπολογίστε το 7 συν 8.

Πίσω