Μίνι Ντόνατ με Σως σοκολάτας

  • 10 λεπτά προετοιμασία & 15-20 λεπτά μαγείρεμα

    Χρόνος Εκτέλεσης

  • εύκολη συνταγή

    Βαθμός Δυσκολίας

  • 4-6

    Μερίδα/ες

Τα ντόνατ (doughnut ή donut) είναι ένα από τα πιο διάσημα και νόστιμα γλυκά του κόσμου. Τα ντόνατ έχουν μια μακρά ιστορία. Σύμφωνα με μια θεωρία, παρασκευάστηκαν για πρώτη φορά στη Βόρεια Αμερική από Ολλανδούς αποικιοκράτες. Σύμφωνα με τον ανθρωπολόγο Paul Mullins ένα αγγλικό βιβλίο του 1803 ήταν το πρώτο βιβλίο που αναφέρθηκε στα ντόνατ, τα οποία μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα έμοιαζαν σε σχήμα και σε γεύση με τα σημερινά. Η ελληνική εκδοχή του ντόνατ είναι ο λουκουμάς ο οποίος σιροπιάζεται σε σιρόπι.

Συστατικά

Κατάλληλη για χορτοφάγους

  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 110 γρ. ζάχαρη
  • 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ Ήλιος
  • 1 κ.γλ. κανέλλα ‘Ηλιος
  • 1 .γλ. πιπερόριζα (τζίντζερ) ‘Ηλιος
  • 1/4 κ.γλ. γαρύφαλλο Ήλιος
  • 1/4 κ.γλ. μοσχοκάρυδο Ήλιος
  • 1 μεγάλο αυγό, ελαφρά χτυπημένο
  • 125 ml γάλα πλήρες, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 3 κ.σ. βούτυρο λιωμένο
  • Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
  • Ζάχαρη για το πασπάλισμα

Για τη σως σοκολάτας

  • 200 γρ. σοκολάτα μαύρη, σε μικρά κομμάτια
  • 150 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 1/4 κ.γλ. κανέλλα

Εκτέλεση

  1. Σε μπωλ ανακατεύουμε με κουτάλι το αλεύρι, τη ζάχαρη, την κανέλλα, το τζίντζερ, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο και το μπέικιν πάουντερ. Με το χέρι μας σχηματίζουμε μια γούβα στο κέντρο του αλευριού και προσθέτουμε το χτυπημένο αυγό. Ανακατεύουμε με ένα πιρούνι. Στη συνέχεια προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί. Τέλος προσθέτουμε και το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια λεία ζύμη.

     

  2. Ζεσταίνουμε το ηλιέλαιο (περίπου 3 κούπες) μέχρι να αρχίσει να κάνει κύματα στην επιφάνεια (δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμο βάζοντας λίγη ζύμη. Αν αρχίσει να τηγανίζεται αμέσως, είναι έτοιμο). Με κουτάλι παίρνουμε ζύμη από το μπωλ και την βάζουμε στην κατσαρόλα με το λάδι. Το κάθε ντόνατ αντιστοιχεί περίπου σε 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας ζύμη. Προσέχουμε να μην βάζουμε πολλά ντόνατ στην κάθε δόση (περίπου 6-7 τη φορά). Τηγανίζουμε τα ντόνατ για περίπου 2 λεπτά από την κάθε πλευρά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα. Βγάζουμε από το λάδι και αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει η ζύμη. Όσο τα ντόνατ είναι ακόμα ζεστά, τα βουτάμε στη ζάχαρη και τα γυρνάμε από όλες τις πλευρές.

     

  3. Για τη σως: Βάζουμε τη σοκολάτα σε ένα μπωλ. Ζεσταίνουμε την κρέμα και την προσθέτουμε στην σοκολάτα. Προσθέτουμε και την κανέλλα. Ανακατεύουμε καλά να λιώσει η σοκολάτα και σερβίρουμε με τα ντόνατ.

Σχετικά προϊόντα

Προσθέστε σχόλιο

Προσθέστε 1 με 2.

Πίσω