Παραδοσιακό Παστέλι

  • 10 λεπτά προετοιμασίας και 15-20 λεπτά μαγείρεμα

    Χρόνος Εκτέλεσης

  • εύκολη συνταγή

    Βαθμός Δυσκολίας

  • 20 κομμάτια

    Μερίδα/ες

Το παστέλι είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό γλύκισμα που παρασκευάζεται με μέλι και σησάμι, ενώ μπορούν να προστεθούν και ξηροί καρποί. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο και φώσφορο. Οι πρώτες αναφορές στο παστέλι εντοπίζονται ήδη από την Ιλιάδα του Ομήρου. Αναφέρεται, δε, σε αυτό και ο Ηρόδοτος κατά τον 5ο αιώνα π.Χ. Είναι ένα πολύ νόστιμο και υγιεινό σνακ, το οποίο μπορεί να διατηρηθεί για πολύ καιρό μιας και δεν περιέχει ζάχαρη.

Συστατικά

Κατάλληλη για χορτοφάγους, για vegan, Χωρίς γλουτένη

  • 500 γρ. θυμαρίσιο μέλι (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ανθόμελο αλλά δεν θα είναι τόσο αρωματικό)
  • 500 γρ. σησάμι Ήλιος
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι ή 1 πορτοκάλι
  • 200 γρ. αμύγδαλα λευκά, καβουρδισμένα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  1. Σε τηγάνι χωρίς να προσθέσουμε κάποια λιπαρή ουσία καβουρδίζουμε ελαφρά το σουσάμι. Βάζουμε σε κατσαρόλα το μέλι και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Το βράζουμε για περίπου 10 λεπτά. Μετά την πάροδο αυτών των λεπτών προσθέτουμε το καβουρδισμένο σησάμι, το ξύσμα και τα αμύγδαλα, αν χρησιμοποιούμε. Όταν το μείγμα αρχίσει να πήζει, μετά από περίπου 10 λεπτά, το παστέλι μας είναι έτοιμο. Για να ελέγξουμε αν όντως είναι έτοιμο, μπορούμε να κάνουμε το εξής: Παίρνουμε με ένα κουταλάκι λίγο από το μείγμα και το ρίχνουμε σε ένα ποτήρι με κρύο νερό. Αν σχηματιστεί μια ελαστική μπαλίτσα είναι έτοιμο, αν ακόμα είναι μαλακό χρειάζεται και άλλο λίγο βράσιμο.

     

  2. Βάζουμε στον πάγκο μια λαδόκολλα και τοποθετούμε το μείγμα μας. Από πάνω βάζουμε άλλη μια λαδόκολλα. Με τον πλάστη ή τα χέρια μας πιέζουμε το μείγμα μέχρι να αποκτήσει πάχος περίπου 1 εκατοστού. Αφήνουμε το παστέλι μας να κρυώσει ελαφρά, για περίπου 10-15 λεπτά, και με μαχαίρι κόβουμε το παστέλι μας σε κομμάτια. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και σερβίρουμε ή φυλάσσουμε σε αεροστεγές δοχείο.

    Σημείωση: Αν θέλουμε πιο μαλακό παστέλι, αυξάνουμε την αναλογία του μελιού σε 700 γρ. αφήνοντας ίδια την ποσότητα του σησαμιού και βράζουμε για 2 λεπτά λιγότερο.

Σχετικά προϊόντα

Προσθέστε σχόλιο

Ποιο είναι το αθροισμα των 3 και 7?

Πίσω