Στρούντελ με μήλα

φωτο: Νόνη Παπαβασιλείου
  • 20 λεπτά προετοιμασίας & 45-60 λεπτά μαγείρεμα

    Χρόνος Εκτέλεσης

  • εύκολη συνταγή

    Βαθμός Δυσκολίας

  • 8

    Μερίδα/ες

Το στρούντελ (Strudel) είναι άμεσα συνυφασμένο με την Αυστριακή κουζίνα. Πρόκειται για ένα γλυκό ζύμης με γλυκιά γέμιση συνήθως, η οποία αποτελείται κυρίως από μήλα, σταφίδες και κανέλλα, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθούν και άλλα μυρωδικά. Η παλιότερη γνωστή συνταγή για στρούντελ χρονολογείται από το 1696 και φυλάσσεται στη Βιβλιοθήκη της Βιέννης. Ιδανικό γλυκό για να συνοδεύσει τον απογευματινό καφέ ή τσάι σας.

Συστατικά

Αρωματική, Κατάλληλη για χορτοφάγους

  • 120 γρ. βούτυρο
  • 60 γρ. ψίχα ψωμιού τοστ, που την έχουμε κάνει ψίχουλα στο πολυμίξερ
  • 6 φύλλα κρούστας
  • 750 γρ. μήλα, καθαρισμένα, χωρίς φλούδα, κομμένα σε κύβους 1/2 εκ.
  • 1 1/2 κ.γλ. τριμμένη κανέλλα ‘Ηλιος
  • 80 γρ. ζάχαρη
  • 80 γρ. ξανθές σταφίδες
  • 50 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα (προαιρετικά)
  • 80 γρ. ζ80 γρ. ζάχαρη άχνη
  • Άχνη ζάχαρη για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C και τοποθετούμε μια λαδόκολλα σε ένα ταψί.

  2. Σε τηγάνι, λιώνουμε 20 γρ. από το βούτυρο και προσθέτουμε τα ψίχουλα από τη ψίχα του ψωμιού του τοστ. Ψήνουμε ανακατεύοντας μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσό χρώμα, περίπου 3 λεπτά. Σε μπωλ βάζουμε τα μήλα, την κανέλλα, τις σταφίδες, τη ζάχαρη, τα καρύδια και τη φρυγανισμένη ψίχα και ανακατεύουμε πολύ καλά.

  3. Λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο σε ένα τηγανάκι. Απλώνουμε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλα στον πάγκο. Απλώνουμε ένα φύλλο κρούστας με την μακριά πλευρά προς το μέρος μας και το ραντίζουμε με λιωμένο βούτυρο σε όλη την επιφάνεια χωρίς να το ακουμπάμε με το πινέλο. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν όλα τα φύλλα.

  4. Αφού τελειώσουμε με όλα τα φύλλα, απλώνουμε ολόκληρη τη γέμιση κατά μήκος του φύλλου φροντίζοντας να αφήνουμε απόσταση 3 εκ. από όλες τις άκρες της ζύμης. Ανασηκώνουμε τις δύο μακριές πλευρές για να σκεπάσουμε τη γέμιση. Κατόπιν, διπλώνουμε τις πλευρές δεξιά και αριστερά προς το κέντρο για να σχηματίσουμε ένα δέμα. Τυλίγουμε το στρούντελ σε ρολό και το μεταφέρουμε στο ταψί που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα. Βουτυρώνουμε την επιφάνεια του γλυκού και ψήνουμε για 45’-1 ώρα μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια. Βγάζουμε από το φούρνο, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Σχετικά προϊόντα

Προσθέστε σχόλιο

Comment by νικοσ |

Στρούντελ με μήλα

Προσθέστε 1 με 6.

Πίσω